“Narodni bukvar” Vladimira Đukanovića predstavljen u Sankt Peterburgu

“Narodni bukvar” etnologa Vladimira Đukanovića predstavljen je u nedjelju na video-predavanju u Srpskom pregovaračkom klubu Centralne gradske narodne biblioteke V. V. Majakovski u Sankt Peterburgu.

Predavanje je organizovano povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika u Sankt Peterburgu i održano je na srpskom jeziku.

Autor Vladimir Đukanović, koji je muzejski savjetnik Muzeja RS, istakao je da je ponosan što je “Narodni bukvar” prešao granice Republike Srpske i što smo dobili priliku da u jednoj od najvećih svjetskih metropola i centara kulture predstavimo dragocjene elemente naše tradicije.

– Kako u muzejima i školama Srpske, tako i na svjetskom nivou, “Narodni bukvar” se iskazao kao svojevrstan vodič kroz srpsku tradiciju i običaje. Trudimo se da kulturno nasljeđe Republike Srpske predstavimo širom svijeta, a ovo je bio prvi i uspješan korak. Na ovaj način, realizujemo ne samo prosvetiteljsku misiju Muzeja Republike Srpske, nego i predstavljamo našu istoriju i identitet, kulturnu raznolikost, te razvijamo uzajamno poštovanje i dijalog između različitih kultura – rekao je Đukanović.

Dodao je da je “Narodni bukvar” nastao s ciljem, da se javnosti, a posebno djeci, predstavi tradicija, jer je to način da se očuvaju naša narodna predanja, legende i bogatstvo običaja.

Izvor: Glas Srpske

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI