Narednih dana više cijene goriva

Zbog rasta cijene barela sirove nafte na svjetskim berzama na 91,17 dolara, i na pumpama u BiH u narednim danima se očekuju više cijene goriva za pet feninga po litri.
Da će doći do rasta cijena naftnih derivata u Srpskoj potvrdio je Đorđe Savić, predsjedavajući Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore RS koji ističe da se očekuju cijene više za pet feninga po litri za sve vrste naftnih derivata.

–Stvorili su se uslovi budući da su cijene na ovom nivou već 15 dana, a i zalihe su se istrošile, tako da je realno očekivati nove cijene na pumpama – rekao je Savić i dodao da svjetske berze diktiraju cijenu goriva na domaćim pumpama. Ističe da ukoliko neke pumpadžije ne podignu cijene, to će, kako kaže Savić, ići nauštrb njih.
Kako je rekao, barem što se tiče Banjaluke, dizel trenutno košta 2,69 KM, a benzin od 2,65 do 2,69 KM po litri. Dodao je da u narednom periodu očekuje veće cijene benzina od dizela, jer, kako kaže, veće su ulazne cijene.
Almir Bečarević, stručnjak za energetiku u FBiH, rekao je da je posljednja dva-tri dana već je došlo do korekcija cijena na pumpama.

-Zbog svih dešavanja u svijetu logično je i očekivati da će dizel preći tri marke, dok će ostali derivati biti između 2,70 i 2,90 KM, a tržište je veoma napeto – rekao je Bečarević. Dodaje da su razlozi rasta u smanjenju proizvodnih kvota, ali da su smanjene i rezerve, pišu Nezavisne novine.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI