Namješten konkurs za posao? Odgovor Republičke agencije za statistiku RS

Nakon juče objavljene vijesti o konkursu za posao u Republičkom zavodu za statistiku RS, na naš zahtjev dobili smo odgovor iz te institucije. Tvrde da je sve urađeno po zakonu i da nije bilo namještanja konkursa. Tvrde da su se rezultati znali 14. februara ali da se čekala potvrda Agencije za državnu upravu RS koja je i raspisala konkurs.

Odgovor Republičke agencije za statistiku prenosimo u cjelini:

Za republičke organe uprave postupak sprovođenja javnog konkursa i izbora kandidata je jasno i detaljno propisan Zakonom o državnim službenicima RS, Pravilnikom o jedinstvenim pravilima i proceduri javne konkurencije za zapošljavanje i postavljenje državnih službenika.

Na zahtjev i u ime republičkog organa uprave javni konkurs raspisuje i objavljuje Agencija za državnu upravu Republike Srpske.

Postupak za prijem državnog službenika podrazumijeva provjeru ispunjavanja uslova javnog konkursa i ulazni intervju sa kandidatom. U toku razgovora sa kandidatima vodi se zapisnik u koji se upisuju pitanja i dodijeljeni bodovi za svakog kandidata.

Odmah nakon završenog ulaznog intervjua, vrši se bodovanje, nakon čega se utvrđuje i konačan rezultat konkurencije, te sačinjava lista uspješnih kandidata, što je i učinjeno 14. 02. 2018. godine.

Navedenu listu sa kompletnom dokumentacijom ocjenjuje Agencija, u smislu da li se postupalo u skladu sa odredbama pomenutog pravilnika, te potvrđuje listu uspješnih kandidata i sačinjava prijedlog za zapošljavanje i postavljenje najuspješnijeg kandidata sa liste.

Kada utvrdi da je postupak javne konkurencije izvršen u skladu sa propisima, Agencija objavljuje rezultate javne konkurencije na Internet stranici Agencije, što je učinjeno 19.02.2018. godine.

Riječ je o redovnoj proceduri sprovođenja javnog konkursa i izbora kandidata, koja se primjenjuje u svim republičkim organima uprave i koja je jasno propisana.

Osim toga, svaki kandidat koji je učestvovao na intervjuu ima pravo da izjavi žalbu ako smatra da su se u izbornom postupku desile takve nepravilnosti koje bi mogle uticati na objektivnost njegovog ishoda.

Kako je namješten konkurs za posao u Republičkom zavodu za statistiku RS

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: