Nakon pauze autobusi krenuli ka Njemačkoj, Austriji i Švajcarskoj

Autobusi iz Republike Srpske nakon tromjesečne pauze ponovo saobraćaju ka Njemačkoj, Austriji i Švajcarskoj, a putovati mogu isključivo državljani BiH koji imaju boravišne i radne dozvole u zemljama Evropske unije.

Pandemija virusa korona parkirala je autobuse još martu, a putovanje u susjedne zemlje i Evropu bilo je onemogućeno. Linije ka Beogradu uspostavljene su krajem maja, a početkom ovog mjeseca stanovnicima Srpske omogućeno je i putovanje do Crne Gore.

Među prvima u Evropsku uniju juče su krenuli autobusi preduzeća “Neobas” iz Banjaluke.

“Autobusi za Njemačku i Austriju su otišli, a već sutra kreću i na liniji do Švajcarske. U Evropsku uniju vozimo isključivo građane koji imaju riješenu vizu, dok u povratku možemo povesti državljane BiH, Srbije, Hrvatske i Crne Gore”, pojasnio je direktor “Neobasa” Nemanja Buha.

Naglasio je da je zainteresovanost za prve dvije linije bila veoma loša, ali da nešto veći broj rezervacija imaju u povratku u BiH.

“Iako je prevoz odobren, socijalna distanca u autobusima je neophodna, tako da je dozvoljeno maksimalno 50 odsto popunjenih mjesta. Osim toga, obavezne su maske, a preporuka je da ne uključujemo klima-uređaje već da otvorimo prozore i šibere, što predstavlja dodatni problem, jer novi modeli autobusa koji imaju klima-uređaje nemaju mogućnost otvaranja prozora”, istakao je Buha, dodavši da je dozvoljen isključivo tranzit kroz EU te da se pauze tokom vožnje moraju svesti na minimum.

Naglasio je da su autobusi ovog preduzeća tri mjeseca bili parkirani te da im je tromjesečni prihod nula.

Ka Evropskoj uniji u nedjelju će krenuti i autobusi preduzeća “Boro Cvrtkovci” iz Doboja.

“Iako ponovo krećemo za Salcburg, situacija nije nimalo povoljna. Turisti i dalje ne mogu ići, tako da je naša računica u svemu tome veoma mršava. Stranci ne mogu ući u našu zemlju, tako da u povratku vozimo samo naše državljane”, rekao je zamjenik direktora ovog dobojskog preduzeća Zoran Tutnjević, dodavši da prevoznici grcaju u problemima.

Evropska komisija preporučila je da ograničenja za putovanja u EU za građane BiH, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Albanije i samoproglašenog Kosova budu ukinuta od 1. jula, s obzirom na to da je, kako su naveli, njihova epidemiološka situacija slična ili bolja nego u EU.

Karte poskupjele
Nemanja Buha je istakao da je s obzirom na sve poteškoće uzrokovane pandemijom virusa korona “Neobas” bio prinuđen da koriguje cijene karata.

“Poskupljenje je iznuđeno. Karte su skuplje u prosjeku od deset do 50 odsto u zavisnosti od cijena prije pandemije koje je diktirala konkurencija. Primjera radi, karta za Beč poskupjela je za oko deset odsto, dok je karta za Njemačku skuplja i do 50 odsto”, rekao je Buha.

Izvor: Glas Srpske

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: