Nakon 20 godina ponovo zanimanje stomatološki tehničar

Prema planu upisa u narednu školsku godinu, u Medicinsku školu Banjaluka nakon 20 godina se ponovo vraća smjer stomatološki tehničar.

Iako je ovo svijetli primjer da se neka zanimanja vraćaju, za ona koja su najtraženija na tržištu rada, kao što su konobar i kuvar, nekada je teško oformiti i jedan razred, što je slučaj i ove godine u Srpskoj.

Prema riječima Mirka Jovića, direktora Medicinske škole Banjaluka, do 2004. godine je postojalo zanimanje stomatološki tehničar, no tada je uvedena modularna nastava, pa je ovaj smjer spojen sa protetikom.

“Prošle godine je Komora doktora stomatologije zahtijevala da se ta dva zanimanja odvoje. To su podržali resorno ministarstvo, Republički pedagoški zavod, ali i škola, pa tako ove godine, poslije skoro dvije decenije, ponovo upisujemo učenike na ovaj smjer”, istakao je Jović za “Nezavisne novine” i dodao da vjeruje da će ovo zanimanje biti i ubuduće.

“Na birou nema stomatoloških sestara tehničara, tako da sigurno očekujemo da će ovo zanimanje privući učenike”, rekao je Jović.

Inače, u ovo odjeljenje je planirano da upišu 28 učenika.

S druge strane, za zanimanja konobar i kuvar, te poslastičar ili mesar u nekoliko škola u Srpskoj se već nekoliko godina kombinuju razredi sa po 12 učenika, kako bi imali dovoljno da bi oformili odjeljenje.

Tako je planirano i za narednu godinu, što nam potvrđuje i Bojan Bakal, direktor Poljoprivredne škole u Banjaluci.

“Bili smo prinuđeni da i ove godine kombinujemo odjeljenje, pa smo planirali da oformimo odjeljenje mesar-agroproizvođač, gdje će đaci nastavu imati zajedno, a praksu odvojeno. Situacija je takva da moramo imati minimum 12 učenika da bismo oformili odjeljenje. Nažalost, zbog smanjenja nataliteta i upisne politike u posljednjih nekoliko godina bilježimo pad učenika, i to u školama koje obrazuju zanate. S druge strane, na tržištu rada su to najpotrebnija zanimanja”, rekao je Bakal za “Nezavisne”.

I iz Ugostiteljske i trgovinske škole Doboj su za “Nezavisne” kazali da će u narednoj školskoj godini kombinovati odjeljenje konobar-poslastičar.

“Da bismo upisali čitavo odjeljenje trećeg stepena, preporuka Ministarstva je da se upisuju ova zanimanja, pa ih tada kombinujemo. Recimo, prošle godine smo imali kombinaciju pekar-mesar, ali se, nažalost, niko nije javio. Ionako je znatno smanjen broj učenika, sada se otvaraju druge mogućnosti, više je mjesta u drugim školama, pa im zanati nisu privlačni”, istakli su iz ove škole.

Dodaju da je smjer konobara ove godine deficitaran kadar, pa će, prema tome, učenici u prvom razredu imati stipendiju.

“Nadamo se da ćemo bar tih 12 učenika upisati”, ističu iz ove škole.

Da je nešto bolja situacija u Trebinju, potvrđuje nam Nedeljka Ilijić, direktorica Centra srednjih škola Trebinje, koja kaže da će oni iskombinovati odjeljenje kuvar-poslastičar, a u skladu sa potrebama na tržištu.

“Mi nemamo taj problem da ne možemo upisati dovoljan broj učenika, jer je zainteresovanost velika, a nekad dobijemo i posebno odjeljenje. Ovo je ipak jedina škola na području istočne Hercegovine koja ima treći stepen tih zanimanja, turizam i ugostiteljstvo, te poljoprivreda i prerada hrane. Tu su i djeca iz Nevesinja, Gacka i Ljubinja koja nemaju u svojim sredinama to zanimanje, a imaju i obezbijeđen smještaj u đačkom domu”, istakla je Ilijićeva.

Izvor: Nezavisne

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI