Najviše krivotvorenih kovanica od 1 KM

– Najviše krivotvorenih novčanica domaće valute koje su za 11 mjeseci prošle godine registrovane u Centralnoj banci (CB) BiH jesu one od 50 maraka, a kada je riječ o kovanicama, i dalje ubjedljivo prednjači – 1 KM.

Zaključno sa 30. novembrom, u CB BiH registrovana je 371 krivotvorena novčanica domaće valute.

“Gledano po apoenima, najviše krivotvorenih novčanica je u apoenu 50 KM – 169 komada. U istom periodu registrovano je 116 krivotvorenih novčanica u apoenu 100 KM i 74 komada u apoenu 20 KM. U istom periodu u CB BiH je registrovan je 631 komad krivotvorenih kovanica KM. Od ove brojke većina otpada na kovanice u apoenu 1 KM – 573 komada”, kažu za “Nezavisne novine” iz CB BiH.

Poređenje sa istim periodom 2019. godine pokazuje da je 2020. godine evidentirano manje lažnih novčanica.

“U istom periodu prethodne godine, u CB BiH registrovane su 432 krivotvorene novčanice što se tiče konvertibilne marke. Gledano po apoenima, i u 2019. godini najviše krivotvorenih novčanica bilo je u apoenu 50 KM – 208 komada. Slijedio je apoen od 100 KM sa 156 komada i 49 komada u apoenu 20 KM”, kažu iz CB BiH.

Za 11 mjeseci 2019. godine, u CB BiH registrovane su 1.044 krivotvorene kovanice KM, gdje je takođe opet naviše bilo kovanica u apoenu 1 KM – 981 komad.

Očekivano, smanjila se i ukupna vrijednost novčanica i kovanica koje su pronađene ove godine u odnosu na isti period prošle godine.

“Naznačena vrijednost na evidentiranom krivotvorenom novcu u 11 mjeseci 2020. godine jeste 21.480 KM za novčanice, odnosno 854 KM za kovanice. U istom periodu prethodne godine naznačena vrijednost novčanica iznosila je 27.360 KM, odnosno 1.272 KM za kovanice”, precizirali su iz CB BiH.

Bogdan Marjanović, predsjednik Asocijacije samostalnih trgovina regije Banjaluke, navodi kako, u poređenju sa prethodnim godinama, falsifikati više nisu česta pojava.

“Prije nekoliko godina postojala je najezda falsifikovanih kovanica od pet maraka. Svakodnevno smo se susretali sa tim kovanicama. Sada to više nije tako. Nije ni alarmantno stanje što se tiče novčanica od 20 i 50 KM. S evrima je druga priča, međutim, evre ne bi trebalo ni primati”, rekao je za “Nezavisne” Marjanović.

On napominje kako su u svakodnevici falsifikati rijetkost, a dobro obučeni radnici ih lako otkrivaju.

“Teško je kontrolisati svaku novčanicu, pogotovo kada je gužva. Međutim, radnici su izvježbani te u 95 odsto slučajeva, pregledom i opipom, mogu posumnjati na falsifikat, koji se zatim pregleda pod mašinom”, dodaje Marjanović.

Da situacija sa lažnim novcem nije alarmantna, potvrđuje nam i konobar Kenan Kapetanović iz Zenice.

“Nisam se susretao sa ozbiljnijom sumom lažnog novca. U nekoliko prilika naišao sam na kovanice od pet KM za koje se ispostavilo da su falsifikat. One nisu dalje korištene”, navodi Kapetanović.

Kako kažu iz CB BiH, pored domaće valute, rađena je i ekspertiza stranih valuta te su registrovane 672 krivotvorene novčanice evra.

“U istom periodu registrovano je 238 novčanica američkog dolara, četiri novčanice britanske funte i dvije novčanice hrvatske kune”, rekli su iz CB BiH.

Izvor: Nezavisne

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI