Najmlađi doktor nauka Elektrotehničkog fakulteta

Mladen Veletić, najmlađi doktor nauka u istoriji Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Banjaluci, ima samo 29 godina. Doktorat je paraleno spremao na banjalučkom i Univerzitetu za nauku i tehnologiju u norveškom Tronhajmu.

Ovaj ambasador svog fakulteta još nije odlučio gdje će praktično usmjeriti stečeno znanje – u inostranstvu ili Republici Srpskoj.

Prije deset godina ušao je u ovu zgradu kao brucoš. Kao student generacije, ostao je u nastavi – prvo kao asistent, pa viši asistent na katedri za telekomunikacije. Kroz projekat NORBAS u kojem su učestvovale Norveška, Srbija i BiH, Mladen je doktorat posljednje četiri godine spremao u Norveškoj i BiH.

– U okviru tog projekta je zamišljeno da doktorska diploma bude izdana od strane dva univerziteta, odnosno, od strane NTN-a u Norveškoj i od strane Banjalučkog univerziteta. Samim tim, morao sam da zadovoljim i kriterijume oba univerziteta kako bih dobio i jednu i drugu diplomu – rekao je Mladen.

U radu na doktorskoj tezi “Neuronska komunikacija kao koncept za prenos podataka u nano mrežama” spojio je medicinu i elektrotehniku. Iz takvog “braka” nastaju, između ostalih, i pejsmejkeri. Mladen je dio tima koji planira da jedan takav napravi za centralni nervni sistem. Odbrani doktorata u Norveškoj, osim mentora Ilanka Balasingama prisustvovala je komentor Zdenka Babić, podsjećajući na značaj ovakvih projekata.

– Na taj način, Mladen je bio u prilici da jednu godinu dana posveti samo istraživanju i da ne bude angažovan u nastavi, što je sigurno doprinijelo brzom završetku ovakvog studija. Nadam se da će takvi programi biti i u buduće – kaže profesor doktor Zdenka Babić.

 

Mladen kaže da ima ponudu da radi u Norveškoj, ali da još nije donio konačnu odluku. Na koju god stranu da usmjeri istraživanje, njegov kompas pratiće oni koji su mu i do sada bili najveća podrška. Isti oni kojima je i posvetio doktorat – majka, otac i buduća supruga.

Izvor: RTRS

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: