Najfrekventniji put od prijedorske petlje do Klašnica

Magistralni put od prijedorske petlje u Banjaluci do Klašnica predstavlja najfrekventniju relaciju magistralne i regionalne putne mreže u Srpskoj.

Potvrđeno je to “Nezavisnim” iz “Puteva Republike Srpske”, odakle su naveli da u najfrekventnije relacije spadaju i dionica magistralnog puta Doboj – granica RS (Karuše), te dionice magistralnog puta Gradiška – Nova Topola (stara gradiška cesta), te Nova Topola – Klašnice (stara gradiška cesta).

Na sve četiri ove dionice se u prosjeku dnevno kreće više od 10.000 pa sve do 25.000 vozila, potvrđeno nam je iz “Puteva Republike Srpske”, odakle su dodali da na ovim dionicama postoji uređaj za stalno brojanje saobraćajnog opterećenja.

Podsjetimo, na više dionica magistralnih i regionalnih puteva u Republici Srpskoj postavljeni su i pokretni brojački sistemi, a još neke od dionica su se pokazale kao jako frekventne.

Periodično brojanje vozila u septembru i oktobru pokazalo je da je izuzetno opterećena i dionica magistralnog puta Čatrnja – Gradiška na kojoj je 5. septembra registrovano čak 11.278 vozila.

Izuzetno frekventnom pokazala se i dionica magistralnog puta Prijedor – Kozarac, na kojoj je 4. septembra izbrojano 11.250 vozila, te dionica magistralnog puta Doboj (Poljice) – granica RS (Stanić Rijeka), na kojoj je 25. septembra evidentirano 10.664 vozila.

Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS, ističe da na ovim najfrekventnijim dionicama posebno pažnju treba obratiti na odstojanje između vozila, ali da je potrebno biti oprezan i zbog brojnih priključnih puteva.

“Na rastojanje posebno treba obratiti pažnju u predstojećim mjesecima, pošto je vidljivost smanjena iz više razloga. Na primjer, noć je duža, a osim toga, česte su i kiše, magla i tako dalje. Kada je riječ o relaciji Banjaluka – Klašnice, treba obratiti pažnju i na vijadukt u Zalužanima, jer se, posebno u jutarnjim satima, kondenzuje voda te stvara led”, pojašnjava Radović u izjavi za “Nezavisne”.

Podsjetimo, kako su ranije saopštili “Putevi Republike Srpske”, na brojnim saobraćajnicama postavljeni su pokretni brojački sistemi, koji rade na principu vazdušnih crijeva, te broje, ali i kvalifikuju vozila po dužini i brzini kojim su se kretala, s tim što to nema nikakvih posljedica po učesnike u saobraćaju, što znači da nećete biti kažnjeni ako prekoračite brzinu.

“Prelaskom vozila preko crijeva prevučenih preko kolovoza uređaj za brojanje detektuje vozilo te vrši brojanje i klasifikaciju vozila po dužini vozila i brzini kojom se vozilo kretalo”, rečeno je iz “Puteva Republike Srpske”.

Istakli su da se radi o uobičajenoj aktivnosti koja nema nikakvih posljedica po učesnike u saobraćaju.

“Molimo sve učesnike u saobraćaju da prilikom nailaska na uređaj sa crijevima razvučenim preko cijele širine kolovoza voze uobičajeno, te da ne koče forsirano, ako nema potrebe za tim. Posebno molimo građane Republike Srpske da uređaje ne diraju i ne oštećuju”, kazali su iz “Puteva Republike Srpske”.

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI