Najbolji animirani filmovi iz cijelog svijeta u Banjaluci

Sinoć je u Banjoj Luci, ali i Trebinju, počeo 12. Međunarodni festival animiranog filma “Banja Luka 2019”.
Prvi put nije bilo svečanog otvaranja, a organizatori festivala naglasili su da su se na ovakav potez odlučili kako bi upozorili da se tradicionalne filmske manifestacije u RS-u ne mogu održavati sa krajnje minimalnim finansijskim sredstvima.

Direktor Festivala Goran Dujaković rekao je da se kroz ovaj festival reflektuje cjelokupna situacija u kulturi manjeg bh. entiteta.

“Sa 13.000 KM, koliko nam je dalo Ministarstvo prosvjete i kulture RS, nemoguće je napraviti jedan ovakavfestival. U situaciji smo kada iz godine u godinu dobijamo sve više filmova na konkurs, a sve manje novca za organizaciju”, istakao je Dujaković.

Publika je prve festivalske večeri imala priliku da pogleda prvi blok filmova koji su u takmičarskom programu.

Festivalski sadržaji počinju danas u 11 sati, filmovima odabranim u Dječiji takmičarski program. Od 18 sati planiran je program “Ex Yu panorama“, dok će filmovi u drugom takmičarskom dijelu biti prikazani od 20 sati.

Od 22 sata publika će imati priliku da pogleda animiranu seriju “Inspektor Maska”.
Ova prva animirana serija na prostoru Jugoslavije, bit će prvi put prikazana kompletna, restaurisana u dva bloka. Trinaest epizoda serije koje su snimljene u periodu od 1962. do 1963. godine, postiglo je veliki uspjeh i u produkcionom smislu osposobilo “Zagreb film” za složenije projekte tog tipa, na prvom mjestu, realizaciju “Profesora Baltazara”, čija proizvodnja započinje krajem šezdesetih godina.

Žiri ovogodišnjeg Festivala čine Bajko Hromalić iz Hrvatske, Saša Rakezić Zograf iz Srbije i Tanja Šljivar iz Bosne i Hercegovine.

Ovogodišnji festival podržalo je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Kancelarija specijalnog predstavnika Evropske unije (EUSR) u Bosni i Hercegovni, koja tradicionalno posljednjih nekoliko godina finansira štampanje kompletnog promotivnog materijala. Ulaz na sve projekcije u Cineplexxu Palas i Kulturnom centru Trebinje je besplatan.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: