Najavljeni novi kružni tokovi na Bulevaru i kod parka

Saobraćajnim gužvama u najvećem gradu Srpske odavno svjedočimo. Veliki broj vozila, a infrastruktura koja više ne zadovoljava potrebe, doveli su da u pojedinim dijelovima grada i vozači i pješaci svjedoče haosu. Najava da bi centar mogao da dobije dva kružna toka mnoge je obradovala, smatrajući da to automatski znači smanjenje gužvi. Ipak, struka upozorava da to nije uvijek tako. I da pretvaranju klasične raskrsnice u onu sa kružnim saobraćajem treba da prethodni ozbiljna analiza.
Kako je prije neki dan rekao gradonačelnik Draško Stanivuković, donesena je odluka da se u Kninskoj ulici gradi kružni tok, a kod “Ekvatora” kružna raskrsnica sa specifičnom arhitekturom sa postamentom posvećenim vojvodi Stepi Stepanoviću koji je oslobodio Banjaluku. Neki vozači smatraju da će ovim dijelovima brže prolaziti, posebno na Buleveru, ali samo ako budu napravljeni kako treba.

-Mislim da bi mogli da poboljšaju saobraćaj, ali pješački prelazi nikako ne bi trebalo da budu u samom kružnom toku ili odmah na ulasku u kružnu raskrsnicu, jer bi to stvorilo gužve, pa bi čekanja bila neminovna – kaže za Srpskainfo Saša B. Ima i onih koji kažu da se ne zna za koga je gora raskrsnica na Bulevaru, kod “Ekvatora”, da li za pješake ili vozače. -Valjda nije moglo da bude nađeno bolje rješenja, ali pješaci čekaju na crvenom na tri semafora – kaže naš sagovornik.
Za Miliju Radovića iz Agencije za bezbjednost saobraćaja RS, prijedlog da ove dvije raskrsnice budu pretvorene u kružne prihvatljivo je ako je urađen elaborat koji je pokazao da će to smanjiti čekanje na raskrsnici, odnosno manji gubitak vremena i manje izduvnih gasova. Ističe kako se treba imati odgovor na pitanja koliko vozila ulazi u raskrsnici i koja idu u kojem smjeru.

– Raskrsnica sa kružnim tokom saobraćaja nije univerzalno rješenje za sve probleme. Pretvaranju klasične raskrsnice u kružni tok treba da prethodi mini elaborat opravdanosti. Treba snimiti saobraćajne tokove vozila na prilazu raskrsnici, pješačke tokove, pa na osnovu toga uraditi određne proračune i simulaciju. Trebaju se imati podaci o broju vozila, da li će se povećati nivo usluge, odnosno smanjiti vrijeme čekanja vozila na prilazima raskrsnici i povećati protočnost raskrsnice – objašnjava on za Srpskainfo.
Ponavlja kako nije uvijek najbolje rješenje raskrsnica sa kružnim tokom i da saobraćajno rješenje zavisi od toga šta elaborate pokaže.
U većini slučajeva se preskače ova faza. Ako nisam u pravu, neka me upravljači puta demantuju. Znam za Aleju Svetog Save, kada su rađeni kružni tokovi, da nije urađeno brojanje saobraćaja na prilazima i nije rađeno ispitivanje opravdanosti uvođenja raskrsnice sa kružnim tokom saobraćaja. Na raskrsnici kod hrama u Aleji svetog Sava zanemaren je pješački saobraćaj. Jer, ako imate veliki broj pješaka to utiče na kapacitet raskrsnice, jer zaustavi saobraćaj i ne može se ući u kružni tok. Sve se to mora uzeti u obzir – ističe Radović.

Navodi i primjer raskrsnica sa kružnim tokom u Karađorđevoj ulici. To je prije bila raskrsnica sa semaforom i uvijek su bile gužve.
Sada sa kružnim tokom gužve se nisu smanjile. Čini mi se da je od 24 časa, 16 časova gužva. Kolone su iz smjera grada i kontra. Ništa se nije dobilo u smislu protočnosti i povećanja kapaciteta raskrsnice i smanjilo vrijeme čekanja – kaže on. Prema njegovim riječima, pozitivan efekat raskrsnica sa kružnim tokom je povećanje bezbjednosti, jer su vozači prinuđeni da smanje brzinu i ne mogu, kao u klasičnim raskrsnicama, da uđu sa 100 na sat.

– Kod skoro svih kružnih raskrsnica evidentno je smanjenje broja saobraćajnih nezgoda, a naročito smanjenje posljedica, jer su uglavnom sa materijalnom štetom – kaže Radović.

Upozorava da je vrlo važno izabrati odgovarajući tip raskrsnice. Navodi dobar primjer takozvane turbo kružne raskrsnice u Ulici Olimpijskih pobednika.

– Generalno, ima puno nesnalaženja u kružnim tokovima sa dvije saobraćajne trake. Mnogo preplitanja, dosta nezgoda sa štetom. Preporuka je da se turbo kružne raskrsnice rade tamo gdje vam treba više od jedne saobraćajne trake, gdje se uradi razdvajanje saobraćajnih tokova, smanjuje broj konfliktnih tačaka u raskrsnici i na taj način povećava bezbjednost – naglašava on.

VIŠE OD 85.000 REGISTROVANIH VOZILA
U Banjaluci je 2022. godine bilo 85.504 registrovana vozila.

Samo 10 godina ranije bilo ih je 59.713 vozila. Kada tome dodate dnevne migracije, odnosno koliko ljudi iz okolnih mjesta vozilima dolazi zbog posla, ljekara, kupovine ili zabave, dovoljno govori koliko su opterećene gradske saobraćajnice.

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI