Nabavljeno 650 testova na virus korona

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je danas da je nabavljeno 650 testova na virus korona za bolnice u Srpskoj.

Šeranić je istakao da se 500 testova nalazi u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, a sa 150 raspolaže Univerzitetski klinički centar (UKC) Srpske.

“U saradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom dopremljena je prva količina testova koji su planirani za bolnice van Banjaluke. UKC ima 150 testova na virus korona za njihove potrebe. U zavisnosti od potreba nabavljaćemo testove”, rekao je Šeranić novinarima u Banjaluci.

On je dodao da direktori javnih zdravstvenih ustanova i mikrobiolozi imaju procedure uzimanja brisa, pakovanja i slanja Institutu za javno zdravstvo.

Govoreći o nedostatku stentova u UKC, Šeranić je istakao da je u toku nabavka koja bi trebalo da bude okončana za nekoliko dana.

“Oni su obezbijedili 30 stentova za najugroženije pacijente. Pacijente koji ne zahtijevaju hitnost su stavili na čekanje dok ne bude isporučeno 250 stentova koliko je planirano javnom nabavkom”, pojasnio je Šeranić.

Direktor Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske Dejan Kusturić izjavio je da su za nabavku stentova zadužene bolnice.

On je najavio da će biti urađena analiza da li je dobro rješenje da svaka bolnica nabavlja malu količinu ili će doći do centralizacije svih javnih nabavki.

Kusturić je naglasio da nabavku citostatika kojih takođe nedostaje u UKC otežava monopolistički položaj farmaceutskih kompanija.

“Što se tiče finansijskog dijela nije ugrožena nabavka nijednog citostatika. Mi smo malo tržište, postoje cijene farmaceutskih kompanija koje nisu tržišne i njih ne bi prihvatio niko jer se ne može prihvatiti da vas neko ucjenjuje sa tako bitnim stvarima”, kaže Kusturić.

Izvor: Srna

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI