Na Zapadnom tranzitu tri ograničenja brzine u 100 metara

Ograničenje brzine na dijelu zapadnog tranzita u Banjaluci, od pasarele do kružnog toka kod Lauša, ponovo je u žiži javnosti, jer se na stotinak metara razdaljine sada smjenjuju tri znaka za ograničenje brzine.

Naime, na svega tridesetak metara ove dionice ograničenje brzine je smanjeno na 50 kilometara na sat, dok je i prije i poslije ovog dijela magistralnog puta M16, kao i u suprutnom smjeru ograničenje brzine 70 kilometara na sat.

U Javnom preduzeću “Putevi RS” su kazali da je na osnovu rješenja ekološkog inspektora Odjeljenja za inspekcijske poslove grada, da se smanji emisija buke kod stambenog objekta u Ulici krajiških brigada broj 65, Ministarstvo saobraćaja i veza formiralo komisiju o postavljanju saobraćajne signalizacije i opreme puta.

“Komisija, koju su činili predstavnici Ministarstva saobraćaja i veza, MUP-a RS, Agencije za bezbjednost saobraćaja i JP “Putevi RS”, izvršila je pregled i snimanje stanja na terenu, te predložila mjere za smanjenje emisije buke”, rekli su u JP “Putevi RS”.

Istakli su da je prema zapisniku komisije izvršeno postavljanje saobraćajne signalizacije s ograničenjem brzine od 50 kilometara na sat na dionici od oko 30 metara, kod navedenog stambenog objekta, s ciljem smanjenja buke.

Milenko Jaćimović, predsjednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja RS, kazao je da ovako nešto nije rijetkost, te da postoji još nekoliko mjesta u gradu gdje na nekoliko kilometara dužine puta stoji više različitih ograničenja brzine.

“To su sve elementi koji su projektnom dokumentacijom ili snimanjem tokova saobraćaja predviđeni. Smatram da će se vozači pridržavati ovog sada novog ograničenja brzine, jer je opšta zakonska osnova da je ograničenje brzine u naseljenom mjestu, i bez signalizacije, 50 kilometara na sat, a toga su vozači svjesni”, objasnio je Jaćimović.

Podsjećanja radi, na istom dijelu magistralnog puta je prije skoro godinu dana postavljeno sporno ograničenje brzine od 40 kilometara na sat i to zbog stalnih žalbi jednog građanina, koji se žalio na nivo buke koji mu ometa svakodnevni život. Tada je rješenje o ograničenju brzine donio ekološki inspektorat Odjeljenja za inspekcijske poslove Gradske uprave, koji je Javnom preduzeću “Putevi RS” naložio da na ovom dijelu magistralnog puta M16 izvrši usporavanje saobraćaja, sanaciju kolovozne trake i instalaciju bukobrana.

Nakon uložene žalbe koju je Javno preduzeće “Putevi RS” tada uložilo protiv rješenja ekološkog inspektorata Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, rješenje je poništeno, a sporna brzina je vraćena na 70 kilometara na sat.

Izvor: Nezavisne

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: