Na Vrbasu ICF Svjetski kup u kajaku i kanuu na divljim vodama

Banjaluka i rijeka Vrbas ponovo domaćin ICF Svjetskog kupa u kajaku i kanuu na divljim vodama

ICF Svjetski kup u kajaku i kanuu na divljim vodama “Mtel – Vrbas 2021” biće održan od 28. juna do 4. jula u Banjaluci.
Na takmičenju se očekuje više od 300 učesnika iz 15 zemalja svijeta, a voziće dvije sprint i jednu spust trku u seniorskoj konkurenciji.

Grad Banjaluka i rijeka Vrbas su postali prepoznatljivi po kajaku i kanuu na divljim vodama i jedini u svijetu mogu da se pohvale da su dosad organizovali brojna evropska i svjetska takmičenja u ovom sportu. I to:
-2011 ECA Evropsko prvenstvo za juniore i mlađe seniore u slalomu,
-2012 ICF Svjetski kup u kajaku i kanuu na divljim vodama u spustu,
-2013 ICF Finale Svjetskog kupa u kajaku i kanuu na divljim vodama u spustu,
-2014 ECA Evropsko prvenstvo u kajaku i kanuu na divljnim vodama za juniore u spustu,
-2015 ECA Evropsko prvenstvo u kajaku i kanuu na divljnim vodama za seniore u spustu,
-2016 ICF Svjetsko prvenstvo u kajaku i kanuu na divljnim vodama za seniore u spustu,
-2017 ECA Evropski kup u kajaku i kanuu na divljim vodama u spustu,
-2018 ICF Svjetski kup u kajaku i kanuu na divljim vodama,
-2019 ICF Svjetsko prvenstvo u kajaku i kanuu na divljim vodama za juniore i mlađe seniore u spustu,
-2020 ECA Evropski kup u kajaku i kanuua na divljim vodama (otkazano zbog pandemije korona virusa),
-2021 ICF Svjetski kup u kajaku i kanuu na divljim vodama.

Napomenimo i to da je već potvrđena organizacija i za 2022. godinu i to ECA Evropsko prvenstvo u kajaku i kanuu na divljim vodama za juniore i mlađe seniore.
Posebno je vrijedno istaći da je 2014. godine zbog Evropskog prvenstva za juniore, Banjaluku posjetio Princ Albert II od Monaka, koji je u zvaničnom protokolu dodjeljivao medalje pobjednicima.

Kajakaške manifestacije koje su organizovane na rijeci Vrbas su osim sportskog aspekta bile veoma važne i za privredu i turizam Banjaluke, Republike Srpske i cijele Bosne i Hercegovine s obzirom da se zbog kajakaških trka ostvari više hiljada noćenja u Banjaluci.

Kao primjer navedenog je podatak Turističke organizacije Banjaluke (TOBL) da je u 2016. godini za vrijeme održavanja ICF Svjetskog prvenstva za seniore Banjaluku posjetilo više od 2.000 stranih gostiju, dok je samo takmičenje trajalo sedmicu dana.

Takođe, nakon što budu završena tri kola u Banjaluci, posljednja tri kola i finale će biti održano u Francuskoj.
Zbog specifičnosti situacije, ovogodišnja trka biće organizovana u skladu sa kovid protokolom naloženim od strane Svjetske kajakaške federacije, a koji će biti usklađen sa korona mjerama koje su kod nas na snazi.

Ove godine za razliku od dosadašnjih manifestacija neće biti organizovanih koncerata u okviru ceremonija otvaranja i zatvaranje Svjetskog kupa zbog pandemije korona virusa.
Ranije su priređivani koncerti grupa: Elemental, Letu štuke, Kiki Lesendrić i Piloti, Rock simfonija, TBF, Bad copy, Atheist rap…i to potpuno besplatno za sve posjetioce i goste.

Organizacioni odbor takmičenja je veoma aktivan i radi se sve na sprovođenju plana organizacije i priprema, a višegodišnje iskustvo i stalna ekipa garantuje da će takmičenje biti organizovano na vrhunskom nivou.

Nakon navedenih organizacionih koraka, pokušaćemo da obezbijedimo materijalnu podršku, kako od nadležnih institucija tako i iz privatnog sektora, kako bi manifestacija dobila zamišljeni oblik, a grad Banjaluka po 11. put dokazao svoju gostoljubivost i profesionalizam i još jednom potvrdio zašto je jedini na planeti kojem Svjetska kajakaška federacija svake godine dodijeli organizaciju jedne od najbitnijih trka. Do sada smo povjerenje svaki put opravdali, a nadamo se da će tako biti i ove godine.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: