“Na talasima muzike” sa Aleksandrom Broćeta

Aleksandra Broćeta se dvije, pune decenije posvetila kreiranju radijskog muzičkog programa i ta svoja iskustva i znanja odlučila je da upakuje u literaturu i približi svojim čitaocima. Muzika je glavni lik ovog priručnika, u kojem ova vrsta umjetnosti u preko dvadesetak poglavlja pokazaje svu svoju raskoš, sve svoje boje i nijanse, svih svojih pedeset nijansi sive, ali i jednu specifičnu svjetlost, koju samo skladno ukomponovani tonovi imaju.

Najveći dio Broćetine knjige govori o vremenu kada je sve bilo muzika i kada su oni čitaoci, koji se sjećaju pomenutih pjesama bili mladi. To je glavni adut ove knjige, adut sjećanja na vrijeme kada smo bili mladi, a moguće i zaljubljeni.
U ovim muzičkim titrajima duše Broćeta nam, sem što ukazuje na najpoznatije pjesme tog vremena, govori i kako su tematski blokovi izuzetno važni za jedan radio.
To je ono potrebno šarenilo, koje predstavlja prednost u jednoj ovakvoj knjizi. Jer baš zbog šarenila stilova i žanrova, a i vremenskog odmaka, niko od čitalaca neće biti uskraćen, preciznije svako će u ovoj knjizi sa njenog menija naći za sebe nešto, bio to bluz, rok, džez ili možda rege.

Posmatrajući vremenski razmak možemo reći da je Broćeta u ovom, svom priručniku pokrila period od oko stotinjak godina razvoja popularne muzike. I još dodajmo možda i najvažnije. I u ovoj knjizi Broćeta je zadržala lakoću svog narativa, privlačnost riječi i jednu ležernost, koju moguće i zahtjeva ovakav tip literature čime će svakako pored onih čitalaca, koje je već osvojila svojom prozom, steći i nove poklonike, koji će znati i pravednije i vještije suditi o ovoj knjizi.

Književnik Miladin Berić

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI