Na proljeće proširenje vrtića “Ježeva kućica”

Na proljeće počinje sanacija objekta pored nedavno obnovljenog najstarijeg vrtića u Banjaluci “Ježeva kućica”, koji je nekad koristilo Udruženje “Duga”, potvrdio je za “Nezavisne” Petar Bilčar, načelnik Odjeljenja za komunalne poslove.

Ovaj objekat, koji je u sastavu vrtića, ali je fizički odvojen, trenutno je devastiran.

Prema riječima Bilčara, ovo je zajednički projekat grada i UNDP-a u kojem će grad dati dvije trećine novca, a UNDP jednu trećinu. Vrijednost radova je oko 250.000 KM bez opremanja vrtića.

“Sporazum je već potpisan i projekat je završen. UNDP vrši izbor izvođača radova jer tako stoji u ugovoru, a očekujemo da radovi počnu na proljeće”, kazao je Bilčar.

Jelena Kurtinović, direktorica Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, rekla je da je rekonstrukcija ovog dijela najstarijeg vrtića u gradu od izuzetnog značaja.

“U ovom dijelu vrtića koji će biti uređen u objektu koji je nekada koristilo Udruženje ‘Duga’ biće oko 50 novih mjesta za mališane. Nakon sanacije tog objekta ‘Ježeva kućica’ imaće ukupno oko 100 mjesta”, naglasila je Kurtinovićeva.

Istakla je da ovaj vrtić ima predivno dvorište i da je veoma važno da u dvorištu dobiju dodatne kapacitete.

“‘Ježeva kućica’ se nalazi na sjajnoj lokaciji u neposrednoj blizini administrativnog centra Vlade RS. Za svaku pohvalu je što je grad na našu inicijativu iznašao sredstva da se ovakav projekat i započne i realizuje”, dodala je Kurtinovićeva.

Vrtić “Ježeva kućica”, koji je izgrađen 1949. godine, dobio je novo ruho prošle godine nakon što je završena njegova obnova, koju su finansirali takođe Gradska uprava i UNDP.

Na objektu ovog vrtića, koji trenutno pohađa 48 mališana, zamijenjena je stolarija, urađeni nova fasada i krov, tako da mališani imaju daleko bolje uslove za boravak, a vrijednost radova je bila oko 56.000 KM.

U toku je gradnja vrtića na Petrićevcu za smještaj više od 100 djece, a ove godine je planirana druga faza na budućem vrtiću “Kolibri” u Lazarevu, u vrijednosti od milion KM, kako bi bio u potpunosti završen, opremljen i stavljen u funkciju.

Planirana je i prenamjena gradskog prostora u Obilićevu za vrtić, a istovremeno se radi i na pripremi izgradnje još dva – u Vrbanji i Aleji Centar.

Kroz projekat “Energetska efikasnost u javnim zgradama” u planu je obnova još dva vrtića.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: