Na proljeće bicikli na iznajmljivanje

Automatski sistem iznajmljivanja javnih bicikala, tzv. „bike sharing“ trebao bi startovati sa radom u Banjaluci na proljeće iduće godine.

Na osnovu provedene javne nabavke, kao najpovoljniji ponuđač izabrana je kompanija „Supermarket“, sa ponuđenom cijenom od  132.000 KM. Ova kompanija je dužna da obezbijedi neophodnu opremu, bicikle i kompjuterski softver za iznajmljivanje bicikala.

-Očekujemo da do proljeća budu postavljeni stanični terminali i da sistem profunkcioniše u praksi. Uvođenjem ovog sistema, želimo da promovišemo zdrav način života, ekologiju i održivi razvoj kroz veću upotrebu bicikala u svakodnevnom životu – kazao je načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve, Slaviša Sandić.

Za sada je planirano da u prvoj fazi, na području grada budu instalirane četiri lokacije sa ukupno 30 bicikala, koje će biti opremljene odgovarajućim terminalom i sistemom za iznajmljivanje i parkiranje bicikala.

Zainteresovani korisnici moći će se registrovati internetom, mobilnom aplikacijom, direktno na terminalu ili dolaskom u prostorije Odjeljenja za saobraćaj i puteve.

Dolaskom na terminal i provjerom identifikacije, sistem automatski otključava bicikl.  Po završetku vožnje, korisnik vraća bicikl na jedan od terminala a sistem automatski vrši obradu i naplatu u zavisnosti od vremena korištenja.

Još nisu utvrđene cijene za korištenje sistema, ali u Upravi grada Banjaluka uvjeravaju da će niska cijena iznajmljivanja biti jedan od osnovnih alata za popularisanje ovog oblika prevoza, ali i povećanje broja javnih stanica i bicikala u idućim godinama.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI