Na Poniru najavljena sadnja 625 stabala

Na obroncima Ponira sutra će biti zasađeno 625 sadnica četinarskog i listopadnog drveća, u saradnji Grada i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija.

Banja Luka je grad zelenila i trudimo se da to zelenilo održavamo, ali i dopunjavamo novim sadnicama. Tako svake jeseni na širokom području grada, organizujemo veliku akciju sadnje po hiljadu stabala. Te akcije provodimo i u saradnji sa brojnim ustnovama, udruženjima, školama i međunarodnim partnerima, a kako bi zajedno istakli i pojačali osjećaj da je ovo naše zajedničko zelenilo i grad – rekli su iz Odjeljenja za komunalne poslove.

Tehničku i stručnu podršku u sprovođenju ove akcije pružili su Šumsko gazdinstvo Banja Luka i preduzeće “Tamaris”.

Cilj inicijative “Za zeleniju i održiviju budućnost”, kako je navedeno u dopisu UNDP, jeste da u saradnji sa 16 partnera/lokalnih zajednica u BiH bude zasađeno 10.000 sadnica na gradskoj ili široj gradskoj zoni, a povodom 13. oktobra kada se obilježava Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa.

Učešće UNDP na nivou jedne lokalne zajednice jeste 125 sadnica, a svaki grad/opština treba da obezbijedi dodatnih 500 sadnica. Inicijativom se želi ukazati na važnost životne sredine i potrebu angažmana šire zajednice kako bi se ublažili uticaji klimatskih promjena.

Uz nove sadnice na Poniru, ove jeseni u okviru akcije Grada „1000 sadnica za ljepšu Banjaluku“ – biće zasađene tri nove aleje, te popunjeni drvoredi odnosno zasađene nove sadnice na pozicijama sa kojih su ona uklanjana u prethodnom periodu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI