Na parkinzima oštećeno više vozila, građani najavili da će sami uhvatiti vandale

Nepoznati vandali oštetili su više automobila na parkinzima u Banjaluci i pričinili veću materijalnu štetu. Ogorčeni građani ističu da nemaju izbora i da je jedini način da odbrane svoju imovinu formiranjem građanskih patrola tokom večernjih časova kako bi vandale uhvatili na djelu i sankcionisali ih.
– U pitanju su huligani koji očigledno iz dosade uništavaju automobile, a problem je što se to dešava u kasnim noćnim satima, kada većina građana odmara u svojim stanovima, pa nisu u mogućnosti da uhvate vandale – ispričao je jedan od vlasnika oštećenog vozila.

Prema saznanjima Srpskainfo parkiranje automobile navodno oštećuju maloljetnici.

Sve je počelo prije gotovo mjesec dana kada su građani počeli prijavljivati da su im na parkiranim automobilima otkinuti retrovizori i ogrebana limarija. Kako se radi o velikom parkingu u najvećem banjalučkom naselju, prva misao koja im je, kako navode, prošla kroz glavu jeste da su oštećenja izazvala druga parkirana vozila.

Uništavaju iz dosade
Međutim, ubrzo su utvrdili da je to ipak djelo huligana, koji iz dosade u kasnim noćnim satima obilaze parkinge.

– Materijalna šteta je velika, jer odvaljuju retrovizore, uništavaju limariju… Ovakvo ponašanje treba hitno sankcionisati, a to bi u svakoj normalnoj zemlji trebala uraditi policija. Međutim, mi nismo u normalnoj zemlji, pa je logično da ovakve stvari spriječimo mi građani, odnosno da se organizujemo i riješimo problem, ali tada nikakav zakon neće pomoći tim huliganima – ispričao je ogorčeni Banjalučanin čiji se automobil našao na meti huligana.

Oštećeni automobili u trenutku napada vandala bili su parkirani u ulici Rajka Bosnića, ali nije isključeno ni da je identična situacija na drugim lokacijama.
– Većina građana vjerovatno misli da su im auta uništili nesavjesni vozači, koji ne znaju da upravljaju svojim vozilima, ali ovde se radi o grupi huligana koji namjerno prave štetu, ali ne znam iz kojeg razloga – ispričao je sagovornik Srpskainfo.

Patrola
Jedan stanar je, u namjeri da obiđe automobil u večernjim časovima, zatekao nepoznate mladiće na spornom parkingu, a slučaj je odmah prijavio nadležnoj policijskoj stanici.

– Izašao sam jedno veče i na parkingu primjetio mladića. Nedaleko od njega stajao je drugi mladić. Kada sam prišao, rekli su da su iz drugog naselja. Prijavio sam policiji, a patrola je prošla u službenom automobilu pored parkinga. Međutim, ne vjerujem da su tako mogli bilo koga da vide. Nisu čak ni mene vidjeli. Ne znam šta se može desiti ukoliko neko primjeti ove huligane da mu uništavaju automobil. Niko ne zna šta je čovjek u takvom stanju sposoban učiniti kako bi zaštitio svoju imovinu – ispričao je sagovornik.

Iz Policijske uprave Banjaluka nismo dobili odgovor da li su napadi vandala i zvanično prijavljeni policiji.

Upozorenja na društvenim mrežama
Građani su na društvenim mrežama upozorili, pa čak i snimili nepoznatog čovjeka kako uništava automobile parkirane u strogom centru grada. Ovaj slučaj nije zvanično prijavljen policiji, a kako saznajemo, u pitanju je psihički bolesna osoba.

Ispod objavljenog snimka ostavljeno je i više desetina komentara u kojima se detaljno opisuje način rada ovog psihijatrijskog bolesnika. U komentarima se između ostalog navodi da nepoznati čovek mjesecima ima „pik“ na automobile sive boje na kojima ispisuje simbole.

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: