Na onlajn repertoaru Banskog dvora koncert Jovane Raljić i Hafeza Babašahija

Sa željom da nastavi kvalitetnu komunikaciju sa svojom publikom i za vrijeme trajanja vanrednih mjera u vezi sa suzbijanjem širenja virusa korona, Banski dvor započeo je seriju onlajn emitovanja koncerata značajnih domaćih, regionalnih i svjetskih umjetnika koji su u proteklom periodu nastupili u festivalskim i drugim programima naše ustanove.

Poslije uspješnog četvrtog onlajn emitovanja na YouTube kanalu Banskog dvora, koncerta KOMBAJN KVARTETA, peti onlajn koncert biće emitovan 12. maja u 20:00 časova. Publika će biti u prilici da uživa u koncertu renomirane banjalučke muzičke umjetnice sa adresom u Beče, JOVANE RALjIĆ (violina) i isto tako cijenjenog pijaniste, takođe sa adresom u Beču, HAFEZA BABAŠAHIJA.

Ovi muzički umjetnici održali su koncert na 2. Internacionalnom festivalu muzike JESENjA SONATA.
-Seriju onlajn emitovanja nastavljamo sa još jednim izuzetnim koncertom sa prošlogodišnjeg Internacionalnog muzičkog festivala “Jesenja sonata”. Srećni smo što i kroz ovaj koncert promovišemo još jednog vanserijskog domaćeg umjetnika i violinistkinju koja je u prethodnih nekoliko godina ostvarila zavidnu internacionalnu karijeru– rekao je direktor „Banskog dvora – Kulturnog centra“ Mladen Matović.

I ovom prilikom posebno želimo istaknuti činjenicu da su svi koncerti iz ove serije snimljeni u skladu sa najvišim televizijskim normama, u sistemu više kamera i vrhunskoj HD rezoluciji, nakon čega je realizovana posebna audio i video postprodukcija. To će svakako doprinijeti potpunijem audio i video ugođaju prilikom samog praćenja svakog koncertnog emitovanja.

Sva koncertna emitovanja će se moći pogledati na zvaničnom YouTube kanalu Banskog dvora: https://www.youtube.com/watch?v=lPcQRfhzpu0

Biografije:
Jovana Raljić je rođena 1993. godine u Banjaluci gdje završava nižu i srednju muzičku školu, te obrazovanje nastavlja u samoj prestonici klasične muzike, Austriji, završivši osnovne studije u Gracu u klasi profesora Silvije Markovići i Jaira Klesa. Trenutno je na master studijama kao jedan od najboljih studenata na prestižnoj Akademiji u Beču, u klasi profesora Kristijana Altenburgera i Igora Petruševskog. Uspješan je koncertni violinista sa mnogo osvojenih međunarodnih takmičenja i solističkih nastupa sa raznim renomiranim orkestrima. Laureat je na međunarodnim takmičenjima violine u Srbiji, Italiji, Njemačkoj, te učesnik na brojnim festivalima širom Evrope. Drži poziciju koncert majstora različitih orkestara. Nastupila je kao solista sa orkestrima poput Savaria Symphony Orchestra (Mađarska), Karlove Vari (Češka), Laappenranta Symphony orchestra (Finska), Milano Symphony orchestra. U planu su solistički koncerti sa filharmonijom North Chezh Philharmonic, potom North Caucasian Orchestra, Veneto Philharmonic, Süd–west Deutsche Philharmonic, te recitali sa istaknutim pijanistima. Jedna od pijanistkinja sa kojom će uskoro sarađivati je i čuvena Martha Argerich.

Hafez Babašahi (Hafez Babashahi) je završio studije na muzičkoj Akademiji u Beču, te studije muzičke pedagogije i korepeticije na Josef Matthias konzervatorijumu. Studirao je sa renomiranim profesorima kao što su Peter Barcaba, Charles Spencer, Eugenie Russo i Noel Flores. Kao korepetitor nastupio je sa priznatim operskim pjevačima među kojima su Michael Schade, Stephanie Houtzeel, Sven Hjörleifseen, Hermine Haselbock, Yuan Ming Song, Christina Sidak, Dorrotya Lang, Daniel Foki, Dmyfna Meijts, i mnogi drugi. Pored solističkih nastupa, redovno drži koncerte i sa svojim klavirskim triom – Bamdad trio. Višestruki je laureat nekoliko internacionalnih takmičenja, dok je od strane Udruženja Bösendorfer nagrađen posebnim priznanjem. Profesor je klavira na bečkom konzervatorijumu Richard Wagner i veoma aktivan kao internacionalni muzički pedagog koji drži majstorske kurseve studentima širom svijeta.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: