Na obali Crkvene planiran Hotel!

Plan star preko 40 godina definisao  je ciljeve opšteg a samim tim  i saobraćajnog razvoja grada Banjaluka. Regulacioni plan za saobraćajno čvorište kod Kastela, kao i svi ostali regulacioni planovi grada Banja Luke, izrađeni su u skladu sa dokumentom višeg reda odnosno Urbanističkim planom Grada Banja Luka iz 1975 godine. Zato i ne čudi činjenica da je ponovo planirana izgradnja bivše/srušene kružne raskrsnice kod „Kulture“. Planom je obuhvaćen prostor od raskrnice Bulevara cara Dušana i kralja Petra I Karađorđevića, te saobraćajnica koja vodi pored Kastela i koja bi trebalo da se završava novim mostom koji spaja centar grada sa  Mačvanskom ulicom sa druge strane Vrbasa.

Nova saobraćajnica kako je planirano trebalo bi da ima 4 kolovozne trake sa trotoarima, dužine 950 m, te će preko „Dolca“ odnosno Centra za mentalno zdravlje biti izgrađen novi most.

Zatvaranje Crkvene nije planirano, ali jeste  hotel na njenoj obali, na samom ušću u Vrbas. U dvorištu Metalske škole planirana je  parking garaža na 4 etaže sa velikom parking površinom ispred objekta.

Na „novoj“ kružnoj raskrsnici, preko puta „Ekvatora“, planiran je  poslovni objekta sa 4 podzemne i 14 nadzemnih etaža. Zelena površina između „nove“ kružne raskrsnice i Kastela je planirana za spomen kompleks palim borcima iz posljednjeg rata.

Plan je usvojen u martu 2016. godine, i važi sledećih 10 godina. Procjena vrijednosti investicije je 19 miliona KM. Prošli saziv je najavljivao izgradnju prve faze, odnosno kružne raskrsnice u 2017. godini, ali za sada nema najave realizacije. U međuvremenu nadležni su, bar prema medijskim natpisima i izjavama novog gradonačelnika, spomenik borcima Vojske Republike Srpske preselili u centar, ali samo riječima, jer zakonski propisane procedure za izmjenu regulacionog plana, prema saznanjima blmojgrad, još nisu pokrenuli.

Od „nove“ kružne raskrsnice prema centru grada planirana je podzemna saobraćajnica za automobile koja vodi sve do Narodnog pozorišta Republike Srpske, što je definisano drugim regulacionim planom  na koji je trenutno poktrenuta inicijativa za reviziju.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI