Na mjestu “Fruktone” i “Male pijace” niču nove zgrade?

Na još dvije atraktivne lokacije u Banjaluci uskoro će po svemu sudeći biti omogućena izgradnja stambeno poslovnih kompleksa i to na takozvanoj maloj pijaci u Boriku, te prostoru ugašene fabrike „Fruktona“ u ovom naselju.
Radi se o dijelu naselja Borik, gdje uglavnom dominiraju visoke stambene zgrade izgrađene sedamdestih godina 20. vijeka, a gore navedne lokacije predstavljaju rijetkе prostore u tom dijelu grada koji se mogu iskoristiti za nove namjene, piše Kapital.

Ako je suditi prema posljednjim dostupnim informacijama, ta nova namjena će biti izgradnja novih stambeno poslovnih objekata od kojih će pojedini moći imati i 15 spratova.

Kako bi se taj plan sproveo u djelo gradska administracija je pripremila je nacrt regulacionog plana za naselje Borik, koji obuhvata 10,4 hektara i nalazi se između ulica Bulevar vojvode Živojina Mišića, ulica Relje Krilatice, Save Kovačevića, Majke Knežopoljke, Novice Cerovića i Gundulićeve.

U tom obuhvatu su upravo interesantne navedene 2 lokacije, koje prema ovom planu trebaju postati nove zone za građenje. Kako je navedeno u nacrtu, obje lokacije se nalaze u privatnom vlasništvu.
Prva je prostor privremene pijace koja, kako je navedeno u ovom planskom dokumentu, „funkcioniše u neuslovnim montažnim strukturama“.

Taj dio bi trebao dobiti novu namjenu, odnosno novim nacrtom RP tu su ucrtana dva nebodera jedna od 14, a drugi od 15 spratova.

Druga interesantna lokacija je bivša fabrika „Fruktona“ koja već godinama nije u funkciji. Trenutno se u ograđenom kompleksu nalazi se portirnica, upravna zgrada, skladište gotovih proizvoda, proizvodni pogoni i laboratorija.

Na tom prostru bi trebala biti omogućena izgradnja stambeno poslovnog komplesa sa pet lamela, koje bi imale između osam i deset spratova.

Interesantno je da „Fruktona“ bila predmet raznih afera koje su se vezivale za privatizaciju ove fabrike, ali kasnije i prodaju ovog zemljišta privatnoj firmi.
Od drugih novina ovim nacrtom je predviđena nadogradnja još jednog sprata u objektu bivšeg tržnog centra u kojem se trenutno nalazi market i teretana.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI