Na koronu pozitivno više od 44 odsto testiranih

Za 24 časa, a zaključno s jučerašnjim danom, u Srpskoj je korona virus potvrđen kod još 376 osoba, što je 44,3 odsto od ukupnog broja onih koji su testirani zbog sumnje na zarazu SARS-CoV-2.
Uovom periodu kovid je odnio šest života, podaci su Instituta za javno zdravstvo RS.

U zdravstvenim ustanovama liječi se 556 ljudi, a na respiratoru je 49 pacijenata.

Od ukupno 316 hospitalizovanih u Univerzitetskom kliničkom centru RS, na respiratoru su 34 oboljela, na kiseoničkoj maski 93, a na veno-venskoj membranskoj oksigenaciji jedan pacijent. Dakle, na nekom vidu mehaničke podrške u ovoj zdravstvenoj ustanovi je oko 40 odsto hospitalizovanih.

U UKC RS srednje tešku kliničku sliku ima 168, s teškom kliničkom slikom bori se 99, a životno su ugrožena 34 pacijenta.
Od početka avgusta uočava se ponovni rast broja zaraženih na dnevnoj osnovi. Najveći broj inficiranih SARS-CoV-2 su osobe sa simptomima bez epidemiološke veze i kontakti onih kod kojih je zaraza potvrđena PCR testiranjem – saopšteno je iz IJZ RS.

Ljekari poručuju da je nezahvalno davati prognoze, ali da postoji bojazan da bi ovaj talas, po stopi obolijevanja i popunjenosti bolničkih kapaciteta, mogao biti kao i prethodni, pa čak i teži. Razlog za to su nepoštovanje epidemioloških mjera i niska stopa vakcinacije među stanovništvom.

Od februara, kada je počeo proces imunizacije u Srpskoj, pa do 8. septembra, prvu dozu vakcine protiv korona virusa primilo je 286.114, a obje doze 224.413 građana, podaci su Instituta za javno zdravstvo RS.

To znači da je prvom dozom u Srpskoj vakcinisano oko 31 odsto, dok je potpuno vakcinisano 24 odsto punoljetnih građana. Određen broj stanovnika Srpske vakcinisan je u Srbiji, ali se još ne zna o kojem procentu je riječ.

Za kolektivni imunitet neophodno je da imamo između 70 i 80 odsto vakcinisanog stanovništva.

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI