Muzej RS predstavlja “Vrbaski mač u kamenu”

Povodom 90. rođendana Muzeja RS, svi posjetioci sutra besplatno mogu pogledati mač koji je prošle godine iskopan iz kamena i dubine Vrbasa, gdje je proveo nekoliko vijekova.
Srednjovjekovni mač je prije godinu dana izvučen iz korita rijeke Vrbas, u naselju Rekavice, što je izazvalo veliku pažnju javnosti, domaćih i stranih medija. Ovaj istorijski predmet posebno je zanimljiv jer je pronađen zaboden u kamenu, što asocira na Ekskalibur, mitski mač kralja Artura.

Ekipa Srpskainfo boravila je juče u Muzeju, gdje smo prisustvovali posljednjim pripremama za izložbu „Vrbaski mač u kamenu – Priča o Ekskaliburu“, autora Janka Vračara, muzejskog savjetnika istoričara, i Ivane Pandžić, višeg kustosa arheologa.

Zbog interesantne priče koja ga prati od početka, mač je predstavljen u ambijentu u kojem je i proveo tolike vijekove, vrhom zaboden u kamen i okružen vodom. Posjetioci će moći da pogledaju fotografije iz „akcije spasavanja“ mača i pročitaju detalje o podvodnom iskopavanju ovog oružja, kao i tvrđavi Zvečaj u čijoj blizini je pronađen.
Podsjetimo, sam proces podvodnog iskopavanja mača trajao je tri dana. Kompletan konzervatorski tretman obavljen je u Ateljeu za konzervaciju metala u Muzeju RS.
Možemo reći da se radi o bastardnom maču iz druge polovine 14. ili prve polovine 15. vijeka. Takođe, zbog mjesta nalaza, mač možda možemo povezati s određenim istorijskim ličnostima kao što je kralj Stefan Ostojić, koji je vladao od 1418. do 1421. godine, a inače je iz vladarske loze Kotromanića. Zbog blizine tvrđave Zvečaj, koja je bila njegova kraljveska rezidencija, mač možemo povezati s njim ili s nekim iz njegove pratnje – pojašnjava Vračar.
Posjetioci će više informacija moći da saznaju i iz kataloga izložbe „Vrbaski mač u kamenu“ i istoimenog dokumentarnog filma, koji će se moći pogledati svakog dana u prostorijama stalne postavke.

Izložbom, na koju su svi izuzetno ponosni, biće proslavljen i veliki jubilej – 90. godina Muzeja RS, a povodom rođendana ulaz je sutra slobodan za sve posjetioce.

U ovom dokumentarnom filmu vidi se čitav proces otkrivanja, odnosno iskopavanja mača, kratki prikaz iz podvodne arheologije, proces konzervacije, a isto tako dat je i presek istorijskih događaja, odnosno konteksta u kojima ovaj mač možemo povezati s ličnostima i događajima koji su se odigravali na tom prostoru u 15. i početkom 16. vijeka – ističe Vračar.
S obzirom na epidemiološku situaciju, bilo je komplikovano da dođemo do ove faze, jer imamo dosta saradnika iz regiona i zaista smo zadovoljni rezultatom koji smo postigli. Mač je dio stalne postavke koju smo dodali u centralni dio Muzeja, jer smatramo da to zaslužuje. Imamo u planu, i već smo počeli da radimo s Gradskom upravom na izradi kulturne i turističke promocije mača bazirane na istorijskim činjenicama – poručila je Ivana Pandžić, koja je bila i dio tima ronilaca koji su izvukli mač iz kamena.

Kako je mač nađen u podnožju lokaliteta srednjevjekovnog grada Zvečaj, dodaje ona, u narednom periodu baziraće se na promociji Srednjeg vijeka na ovoj teritoriji.

Otkriće jednoiporučnog ili bastardnog mača u koritu Vrbasa je veoma značajno, jer je na teritoriji Banjaluke u posljednjih 90 godina pronađen samo jedan srednjevjekovni mač, i to dosta oštećen.

Vremenska kapsula
Ronilac RK „Buk“ Milan Rodić pronašao je 2017. godine zanimljiv predmet u rijeci Vrbas na lokaciji Rekavice, 20 kilometara uzvodno od grada Banjaluka. Naknadno je utvrđeno da je riječ o maču koji se nalazio u Vrbasu na četiri metra dubine, a gdje maksimalna dubina rijeke pri normalnom protoku vode iznosi 11 metara.

Mač se vijekovima nalazio zaglavljen u kamenom koritu ne desnoj obali rijeke, na koji se isto toliko stotina godina taložio grubi sediment kombinovan s pijeskom, kamenjem i sedrom. Pod uticajem raznih prirodnih faktora poput bujica i sedimentacije, s jedne, te izgradnje hidroelektrane s druge strane, došlo je do produbljivanja korita rijeke.

Pretpostavlja se da su to osnovi razlozi što je mač vijekovima ostao na istoj lokaciji, fiksiran taloženjem sedimenta. Pretpostavlja se da su podvodni pronalasci poput vremenske kapsule, jer je većina struktura lokacije i sklopa artefakata deponovana od određenog trenutka u prošlosti.
STALNA POSTAVKA
„Jednog dana, kralj će se vratiti i mač će ponovo izroniti.“

Upravo se ovim citatom iz filma „Ekskalibur“ najavljuje novi eksponat u stalnoj postavci Muzeja RS.

– Pošto su mediji mač prozvali banjalučki Ekskalibur, poigrali smo se na tu temu i citirali riječi iz istoimenog filma 1981. godine, britanskog reditelja Džona Burmana, da i na taj način pokušamo zaintrigirati posjetioce da dođu i pogledaju izložbu – poručio je Janko Vračar.

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: