MSURS otvara vrata lokalnoj umjetničkoj sceni

Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske počinje program koji je dio izložbe “Rekonstrukcija”, nastale u saradnji četiri kustosa.
Najavljeni program započeće sutra u 19 časova stručnim tumačenjem kustosa Mladena Banjca i razgovorom sa umjetnicima Aleksandrom Miloševićem i Aleksandrom Kuzmanović koji su zastupljeni u okviru prve faze izložbe pod nazivom “Progres”.

Izložba je osmišljena sa ciljem da publici predstavi različita viđenja savremene umjetničke scene u Republici Srpskoj i njenu heterogenost kroz raznovrstan prateći program.

“Rekonstrukcije” su podijeljene u četiri faze, Progres, Revolt, Migracije i Autorefleksija, od kojih se prvi segment ovog projekta u potpunosti osvrće na stvaralaštvo najmlađe generacije savremenih umjetnika na lokalnoj sceni.

-Zbog kompleksnosti ovog projekta i velikog broja umjetnika uključenih u izložbu koja je u produkciji MSURS, planirano je da se realizuju brojni prateći događaji, panel diskusije na različite teme, razgovori sa umjetnicima i akterima savremene umjetničke scene, predstavljanje kustoskih koncepta, javna vođenja, umjetnički performansi i drugo – poručili su iz Muzeja.
U situaciji opšte izolovanosti izazvane pandemijom virusa korona, kustoski tim MSURS okrenuo se analizi lokalne umjetničke scene i njenim aktivnostima u prethodnom periodu, koji je posebno aktuelizovan u situaciji opšte pandemije.

-Izložba „Rekonstrukcija“ donosi četiri moguća pogleda, četiri faze, koje problematizuju i kontekstualizuju savremene umjetničke prakse što se pojavljuju na našem prostoru, otvarajući mogućnosti za dalja istraživanja i nove zaključke. Rekonstrukcija u naslovu može simbolički upućivati i na novi metodološki model, koji analitički ispituje određene teme i pojave na savremenoj umjetničkoj sceni – rekli su.

Koncepciju cjelokupne izložbe osmislile su više kustoskinje Lana Pavlović i Žana Vukičević i kustosi Maša Čavić i Mladen Banjac.
Poseban akcenat stavljen je na mlade stvaraoce koji prvi put dobijaju priliku da se predstave u okviru grupnih muzejskih izložbi i time budu pozicionirani kao aktivni činioci umjetničke scene, a u odnosu prema djelima već afirmisanih autora sa razvijenim internacionalnim karijerama – objasnili su oni.
Izložba će biti otvorena do 25. septembra 2020. godine.

-Prateći trenutnu epidemiološku situaciju u Republici Srpskoj i mjere kojih se moramo pridržavati kada je u pitanju broj posjetilaca nekom javnom događaju, planirani prateći program će biti skromnije realizovan u skladu sa aktuelnim mjerama predostrožnosti koje propisuju nadležne institucije. Ulaz u Muzej moguć je samo sa maskama, dezinfekcija na ulazu je obavezna i maksimalan broj od 50 posjetilaca – objašnjavaju iz Muzeja.

Počela obnova zgrade Muzeja

Obnova zgrade Muzeja savremene umjetnosti RS počela je nedavno, a prva faza podrazumijeva rekonstrukciju krova i prostora nove biblioteke i čitaonice, kao i vertikalnu komunikaciju između prizemlja i sprata u centralnom dijelu zgrade.

Prva etapa ove početne faza projekta je finansirana iz granta Američkog ambasadorskog fonda za očuvanje kulturnog nasljeđa koji dodjeljuje američka vlada i sredstava dodijeljenih od Vlade Republike Srpske.

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI