Morači nije vraćen telefon, izmijenama zakona mediji na još većem udaru

Novinaru “EuroBlica” i Srpskainfo ni nakon 12 dana nije vraćen mobilni telefon koji mu je banjalučka policija oduzela nakon što je odbio da otkrije ko mu je bio izvor informacija za tekst koji je napisao i objavio.
Oslučaju “Morača” se na svojoj zvaničnoj stranici oglasio i Savjet Evrope, kao i brojna medijska udruženja u BiH, regionu i Evropi, koji su ocijenili da je u ovom slučaju riječ o pritiscima na našu medijsku kuću i novinare, te su ponudili svoju stručnu pomoć.

Pravni zastupnik “EuroBlica” Svetozar Bajić prekjuče je predao Okružnom sudu u Banjaluci zahtjev novinara Nikole Morače za zaštitu sloboda i prava zajamčenih Ustavom.

U ovom zahtjevu o kojem će odlučivati Okružni sud Banjaluka detaljno je naveden cijeli tok saslušanja u Policijskoj upravi Banjaluka, te mišljenje i stav naše kompanije o tome koji su tačno članovi Ustava prekršeni u konkretnom slučaju.

– Ovo je, naravno, jedna od mogućnosti koji nudi zakon i želimo je iskoristiti u našoj pravnoj borbi – rekao je Morača.
Podsjećamo, banjalučka policija je prije 12 dana prvo pozvala na informativni razgovor našeg novinara Nikolu Moraču, odgovornog urednika Sinišu Trkulju i direktora razvoja i izvršnog urednika za onlajn Borisa Lakića, a potom im je saopšteno da imaju status osumnjičenih.

Policija sumnjiči Moraču, Lakića i Trkulju za navodno krivično djelo “povreda tajnosti postupka”.

Od našeg novinara, uz prisustvo advokata, inspektori su tražili da oda svoje izvore koji su mu pomogli da dođe do informacija u tekstu o silovanju, koje je nedavno prijavljeno u Banjaluci. Nakon što je odbio da to učini, jer ima profesionalnu obavezu da štiti izvore, Morači je saopšteno da ima status osumnjičenog, te mu je uz saglasnost tužioca oduzet mobilni telefon.

Ovaj slučaj samo je uvod u ono što čeka novinare i njihove medijske kuće ukoliko u Narodnoj skupštini Republike Srpske prođe predloženi Nacrt izmjena KZ RS u koji je uvedena cijela jedna glava krivičnih djela protiv ugleda i časti u koje spadaju i kleveta i uvreda, ali i krivično djelo iznošenje ličnih i porodičnih prilika.

Iako vlast grčevito brani predložene izmjene tvrdeći kako se ne radi o lovu na slobodne medije, novinare i građanske slobode već da se ovim želi stati u kraj lažnim vijestima i klevetama, brojni novinari, pravnici, borci za ljudska prava i nevladine organizacije upozorile su da se ovim uvodi stroga cenzura u javni prostor Srpske.
Redakcija dnevnih novina „EuroBlic“ i portala Srpskainfo javno se pridružuje protestu novinarske zajednice i javnosti u Republici Srpskoj protiv predloženih izmjena Krivičnog zakonika RS.

U skladu s tim, od Vlade Republike Srpske, konkretno od premijera Radovana Viškovića i ministra pravde Miloša Bukejlovića juče smo zatražili da iz skupštinske procedure povuku Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Srpske.

Takođe, Vladi smo dostavili pravnu analizu, odosno prigovor na Nacrt zakona u djelu koji se odnosi na glavu XVIIa Krivična djela protiv časti i ugleda.

Predložene izmjene i dopune Krivičnog zakonika RS, kako se navodi u analizi koju su pripremili ugledni pravnici, suprotne su Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima i pravnim standardima Evropskog suda za ljudska prava.
Inače, brojni novinari, borci za ljudska prava, predstavnici nevladinih organizacija i brojne druge javne ličnosti zatražili su, takođe, od Vlade Republike Srpske da povuče iz skupštinske procedure predloženi Nacrt.

Ako Vlada te ne učini, tražiće od Narodne skupštine RS da odbaci predloženi Nacrt izmjena i da ga vrati predlagaču kako bi iz njega izbrisao poglavlje koje se odnosi na krivična djela protiv časti i ugleda.

Brojni novinari, pravnici, borci za ljudska prava i nevladine organizacije već danima upozoravaju da će, ako vlast ostane pri stavu da se predložene izmjene uvrste u KZ RS, otvoriti „lov“ na slobodne medije i uvesti cenzura u javni prostor Srpske.

– Sutra kada budete najbolji na konkursu, a nekog drugog prime na posao, ili kad neko vaš strada zbog nesavjesnog liječenja, prekoračenja policijskih ovlaštenja i slično, nemojte da kukate medijima, jer oni to neće moći da objave – napisala je na društvenim mrežama banjalučka novinarka i jedna od urednica u „Nezavisnim novinama“, Tatjana Rogulja.

Štaviše, dodala je ona, „pazite gdje izgovarate te optužbe jer možete dobiti tužbu za klevetu“.

– Tada se sjetite kada ste aplaudirali zbog kriminalizacije klevete, radujući se što će „lažljivi novinari“ dobiti ono što zaslužuju, a zaboravljajući da se iste zakonske odredbe odnose i na vas – napisala je Rogulja.

Predsjednik Kluba novinara Banjaluka, Siniša Vukelić naveo je da vlast Republike Srpske mora odustati od plana da kriminalizuje medije.
Novinarstvo nije zločin – poručuje on i dodaje da umjesto kriminalizacije klevete, vlast treba da donese zakon o transparentnom vlasništvu u medijima, depolitizuje javne servise i RAK, poveća kazne za napadače na novinare i medijske radnike, te uvede predmet medijske pismenosti u osnovnom obrazovanju.

– Prestanite osnivati i finansirati portale bez impresuma, otpustite stranačke botove koji šire govor mržnje i neprovjerene informacije – istakao je Vukelić.

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI