Monografija Pozorišta povodom 90 godina postojanja

Sljedeće godine, u pozorišnoj sezoni 2020/2021. Narodno pozorište Republike Srpske, nacionalni teatar, obilježava 90 od osnivanja i 85 godina od izgradnje matične scene, a to je jubilej vrijedan pažnje za Republiku Srpsku, Bosnu i Hercegovinu, regionalno okruženje i srpski narod u cjelini.
Riječi su direktora Narodnog pozorišta Republike Srpske, Nenada Novakovića.

– Pozorište je, od osnivanja do danas, djelovalo u tri države, pet puta je mijenjalo ime, dok se sama zgrada i matična pozornica učestalo transformisala i prilagođavala novim pozorišnim izazovima. Jedino je, kao temeljna konstanta, trajala i opstajala njegova izvorna ideja: da postane i opstane kulturno žarište Banjaluke, Banovine, Krajine i danas, ovde i sada, Republike Srpske, ali i regiona – rekao je Novaković.

Kako on kaže, Jubilej je posebna prilika da se podvuče crta, sumiraju dosadašnje rezultati i projektuje buduće djelovanje.

U okviru ovog značajnog jubileja donesena je odluka da se uradi Monografija Pozorišta, enciklopedijskog karaktera.

– Počeli smo sa radom i to posljednjih 40 godina, ostavljajući prethodnih pedeset da budu sadržane u već postojećoj Monografiji, koja, inače ima dosta manjkavosti i grešaka. Ostavlja se mogućnost prilikom izrade enciklopedijske monografije da se za deset godina isprave sve moguće greške i nedostaci i da se napravi monografija za sto godina pozorišta u Banjaluci – objasnio je on.

U dosadašnjem radu na ovoj monografiji formirana je redakcija (gla. i odg. urednik prof. dr Nenad Novaković i urednici prof. dr Luka Kecman i doc. dr Ljiljana Čekić, dok je predsednik Saveta Monografije prof. Nebojša Radmanović). Rok za izradu je 1. avgust 2020. godine.

U izradi ovog velikog izdavačkog projekta uključeni su svi zaposleni u NPRS ali i profesori sa Univerziteta u Banjaluci i Banjaluka koledža.

– Do sada smo evidentirali oko 600 enciklopedijskih odrednica što nas je prijatno iznenadilo jer smo u početku razmišljali o upola manje.
Plan je da Monografija bude odštampana u luksuznom izdanju u savremenom prelomu i da ima i elektronsko izdanje sa ciljem da bude što pristupačnija građanima i da ima svoju upotrebnu vrijednost za istraživače sada ali više u budućnosti i za sve znatiželjne – kaže Novaković.

Centralna manifestacija obilježavanja 90 godina Pozorišta je planirana 18. oktobra 2020. godine, a predsjednik Organizacionog odbora je predsjednica Željka Cvijanović.

Naredna sezona Narodnog pozorišta u 2020. godini osmišljena je u znaku jubileja, a sam projekat obilježavanja oslanjaće se na tri ključna, posebno naglašena projekta.

U pitanju je izrada i štampanje enciklopedijske monografije – „Devedeset godina Narodnog Pozorišta“.

– Ona bi, po našoj zamisli, zadržala metodologiju prve monografije, „Pedeset godina Narodnog pozorišta Bosanske Krajine“, sa repertoarskim produžecima u narednih 40. godina i posebnim, bibliografskim dodatkom posvećenim festivalu Teatar fest „Petar Kočić“. Promociju planiramo 19. oktobra 2020. godine – objašnjava.

Druga aktivnost je premijerno izvođenje praizvedbe, na sam dan jubileja (18. oktobar 2020.), namjenski napisane i režirane predstave u čast Pozorišta.

– Predlažemo radni naziv „Uskoro pa jedan vijek“, a njena bi koncepcija predstavljala izbor scena iz najboljih dosadašnjih predstava, dakle, mozaička dramaturgija kabaretskog (naratorskog) rukopisa, koja po principu unutrašnjih veza uzajamno prati i prepliće istoriju repertoara i izgradnju Pozorišta. Predstavu bi režirao reditelj/pedagog, jer je u ovom slučaju najbitnije da se putem glumačkih, kostimskih, scenografskih i muzičkih rukopisa sublimiše i rekonstruiše naša pozorišna istorija – dodaje.

Važno je naglasiti da ovako zamišljena i realizovana predstava ne bi bila samo presek istorije NPRS već i edukativni dvočas Istorije južnoslovenske drame i pozorišta za studente, građanstvo i međunarodnu promociju dramskog i pozorišnog stvaralaštva srpskog naroda i zemalja bivše Jugoslavije.

– Drugi i treći dan (19. i 20. oktobar) igrali bismo našu najbolju i do sada najviše nagrađivanu predstavu, kao i najbolju, gostujuću, predstavu Festivala Teatar Fest „Petar Kočić“. Posebno obrađen, stručno i medijski, Konkurs za najbolju originalnu savremenu dramu, a promociju nagrađene drame planiramo za 20. oktobar 2020. godine. Njenom praizvedbom završili bismo pozorišnu sezonu 2020/21. i na taj način zaokružili dosadašnji period i najavili novi ciklus pozorišnog života i njegove istorije – govori Novaković.

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: