Mona Liza i Supermen u Muzeju savremene umjetnosti RS

U Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske  od 2. novembra 2017. biće predstavljena  izložba Mona Liza i Supermen: Džon Kenedi i „Nova granica“ kulture u okviru koje će po prvi put u Republici Srpskoj biti predstavljeno djelo Endija Vorhola „4 x Džeki”.
Izložba je nastala povodom 100 godina od rođenja Džona F. Kenedija (1917 – 1963), kao rezultat saradnje sa prof. dr Simonom Čupić, sa katedre za Modernu umjetnost Filozofskog fakulteta u Beogradu, koja je i autorka istoimene knjige proglašenom publikacijom godine od strane ICOM-a a realizuje se uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH.
Izložba u produkciji MSU RS predstaviće publici život predsjedničkog para Kenedi: od inauguracije, kulturnog aktivizma, odnosa prema savremenoj umjetnosti, trke u svemir, sve do tragičnog završetka jednog od omiljenih ličnosti američke istorije. Političke i društvene okolnosti koje su početkom sedme decenije XX vijeka dovele do strateške promjene pravca u zvaničnoj kulturnoj politici SAD biće predstavljene kroz niz fotografija, popularnih časopisa, stripa i autentičnih dokumentarnih materijala koji su doveli do stvaranja kulta ličnosti Džona Kenedija.

Posebna pažnja će kroz izložbeni materijal biti posvećena kultnim kulturno-istorijskim događajima poput: predsjedničke inauguracije sa govorom Roberta Frosta, složenoj restauraciji Bjele kuće pod patronatom Žakline Kenedi, izložbi Mona Lize u Njujorku i Vašingtonu, koncertima Pabla Kasalsa i Grejs Bambri i načinu na koji je Džon Kenedi viđen od strane savremenih američkih umjetnika.
Postavku dodatno zanimljivom čini rad Endija Vorhola, koja se sastoji od 4 fotografije Žakline Džeki Kenedi, kao i video instalacije „Smrt u Dalasu“ beogradskog umjetnika Zorana Naskovskog, jedinog umjetnika sa ovih prostora koji je izlagao u Vorholovom muzeju u Pitsburgu.
Tokom trajanja izložbe MSU RS priprema bogat i sadržajan prateći program u okviru kojeg će publika imati priliku da uživa u igranim i dokumentarnim filmovima, prisustvuje predavanju dr. Dejvida Lubina, profesora istorije umjetnosti, filma i popularne kulture sa američkog univerziteta Šarlot S. Veber ali i da u okviru postavke u Muzeju izradi svoj „vorholovski“ portret u stilu Džeki Kenedi.Na otvaranju izložbe biće izveden svojevrsni vremeplov američkog plesa, karakterističnog za drugu polovinu XX vijeka koji će izvesti Željka Đukić i Tihomir Stefanović, treneri Plesnog kluba Gema.
Tokom trajanja ovog projekta MSU RS imaće i saradnju sa Istorijskim muzejom u Sarajevu gdje će 17. novembra 2017. biti priređena izložba sa predavanjem prof. dr. Dejvida Lubina.
Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: