I mljekari na meti inspektora

Kontrola poštovanja propisa pri formiranju cijena osnovnih životnih namirnica u Srpskoj, pored tržnih centara, proširena je i na mljekare u kojima su inspektori počeli da češljaju knjige kako bi utvrdili da li i kod njih ima određenih odstupanja pri krojenju cijena.
Glavni tržišni inspektor Radivoje Gavrić rekao je da su inspektori ušli u sve mljekare u Srpskoj polovinom prošle sedmice kako bi utvrdili šta se dešava kada je u pitanju formiranje njihovih cijena.

– Utvrdićemo šta se dešava u mljekarama, kakve su otkupne i veleprodajne cijene, odnosno na bazi čega su one formirane. Prekontrolisaćemo u njihovim knjigama sve stavke vezane za cijene, jer i oni moraju poštovati propise pri formiranju cijena, odnosno imaju određenu maržu koja je izražena u procentima – rekao je Gavrić.

Podvukao je da ima mnogo nelogičnosti u mljekarama, te da će na osnovu njihovih veleprodajnih cijena ustanoviti da li poštuju propise.
Nelogično je i da otkupe litar mlijeka po 0,50 ili 0,60 KM, a na kraju litar izađe 2,50 KM. Vidjećemo kako to oni kalkulišu – rekao je Gavrić i podvukao da će prve rezultate tih kontrola imati ove sedmice.

U marketima u Srpskoj građani za litar mlijeka izdvajaju i do skoro tri KM, a česta je situacija i da je cijena mlijeka istog proizvođača različita u tržnim centrima. Inspektori objašnjavaju da su jedino logično objašnjenje te pojave različite nabavne cijene.

– Pojedini nabave danas, a neki za nekoliko dana. Cijena se stalno mijenja. Prilagođavaju se i cijenama goriva, pa povećaju za koji fening cijenu na rafu. To je jedna od osnovnih mogućnosti zašto po marketima imamo isti proizvod po različitim cijenama, kao što je u tom slučaju mlijeko – naglasio je Gavrić.

Dodao je da je Inspektorat RS po naredbi Vlade Srpske “podigao” sve gradske i opštinske tržišne inspektore koji su na terenu i kontrolišu cijene osnovnih životnih namirnica.

– Niko neće ostati pošteđen, sve ćemo kontrolisati – zaključio je Gavrić.

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI