Mješoviti hor Univerziteta u Banjoj Luci na takmičenju u Bratislavi

Mješoviti hor Univerziteta u Banjoj Luci u periodu od 5.do 7. jula, nastupiće na Međunarodnom takmičenju mladih „Bratislava 2018“ , takmičeći se u tri kategorije: Kategorija duhovne pravoslavne muzike, Kategorija duhovne a kapela muzike i u Kategoriji svjetovne horske muzike.

Hor će se predstaviti reprezentataivnim programima u kojima će biti predstavljena djela domaćioh autora ali i djela poznatih svjetskih kompozitora. Kao solisti nastupiće Živan Živanović – tenor i Isak Radusin-bariton, a Mješovitim horom Univerziteta u Banjoj Luci dirigovaće Nemanja Savić.

Mješoviti hor Univerziteta u Banjoj Luci, na inicijativu profesora Nemanje Savića i snažnu podršku Univerziteta, osnovan je u mjesecu januaru 2000. godine.

Hor je veoma brzo zauzeo jedno od zapaženih mjesta u muzičkom životu Grada Banjaluke i Republike Srpske.

Hor je realizovao brojne nastupe na svečanim akademijama povodom godišnjica Univerziteta i fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci,a ostvario je i veliki broj samostalnih i zajedničkih koncertnih nastupa u Gradu Banjaluci, Republici Srpskoj, Srbiji i inostranstvu.

Nedugo nakon osnivanja, 2001. godine, Mješoviti hor Univerziteta u Banjoj Luci ostvario je veoma zapažene nastupe na horskom festivalu u Blagoevgradu – Bugarska, realizovao izuzetno uspjele koncerte u Sofiji, učestvovao na Međunarodnom horskom festivalu „Zlatna vila“ u Prijedoru, otvaranju studenstkih sportskih igara u Tesliću, učestvovao na brojnim akademijama fakulteta, članica Univerziteta u Banjoj Luci.

Hor redovno nastupa na manifestaciji „Dani Vlade Miloševića“ počevši od njenog ustanovljenja, 2002.godine, kao i na Međunarodnom horskom festivalu „Banjalučki horski susreti“, a realizovao je i brojne koncertne nastupe na raznim kulturnim manifestacijama, promocijama, otvaranjima izložbi u Gradu Banjaluci i Republici Srpskoj.

Mješoviti hor Univerziteta u Banjoj Luci snimio je više radio i televizijskih emisija, kao i tri kompakt diska, na kojima su zabilježene interpretacije djela poznatih domaćih i stranih autora.

Na ovim kompakt diskovima nalazi se veći broj premijernih izvođenja kompozicija savremenih srpskih autora: Svetislava Božića, Vladimira Milosavljevića, Minte Aleksinačkog, Slobodana Atanackovića, Dimitrija Golemovića, Milovana Filipovića, Nemanje Savića…

Mješovitim horom Univerziteta u Banjoj Luci od njegovog osnivanja diriguje redovni profesor Nemanja Savić.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: