Ministar o novim mjerama u borbi protiv korona virusa

Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, rekao je da će, smještanjem pozitivnih na korona virus u Studentski centar u Banjaluci, pružiti mogućnost identifikovanja osoba koje potencijalno mogu da zaraze druge.
– Imamo jasnu proceduru kako ćemo ljude testirati kad budu ovdje. Sad ćemo ići u masovnije testiranje njihovih kontakata, da bismo riješili pitanje kontakata i zabrinutost građana da li su, eventuelno, zaraženi. Želimo da agresivnije djelujemo na suzbijanje zaraze korona virusom u Srpskoj. Naglasio bih da dobrovoljno testiranje ne postoji kao mjera, a biće mjera obaveznog liječenja, u okviru čega se podrazumijeva obavezno testiranje – poručio je Šeranić.

Podsjeća da su sve do sada donijete mjere dobre, ali da se mora ići na to da se virus u potpunosti stavi pod kontrolu.
Prateći kontakte na osnovu dosadašnjih mjera, uvidjeli smo da imamo manji procenat širenja zaraze u zajednici, ali da se virus počeo širiti u porodici. Dešava se da, na primjer, dijete od tetke dobije virus, zbog čega moramo obezbijediti porodične klastere. Kao što nismo mogli biti sigurni da će se kućna izolacija poštovati, nismo sigurni da osobe u porodici mogu da se iskotrolišu, kad je riječ o posjetama – ističe Šeranić.

Prema njegovim riječima, svaka porodica koja bude imala malu djecu ili nekog za koga se mora brinuti, biće smještena u apartmanu.
– Građani nemaju razloga za zabrinutost, s obzirom na to da ćemo ljude u Studentski centar doveziti sanitetom, te da neće biti kretanja. A visokorizičan kontakt predstavlja blizak kontakt, na manje od jednog metra, u određenom periodu – objašnjava Šeranić.

Dodaje da studenti nemaju razloga za brigu i za svoje lične stvari.

– Sve njihove stvari su prikupljene i označene i kad se vrate naći će ih ovdje – rekao je ministar.

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: