Ministar Alen Šeranić o kvalitetu kiseonika u zdravstvenim ustanovama

Pacijenti se u bolnicama u Republici Srpskoj liječe kiseonikom u medicinske svrhe, koji ima adekvatnu čistoću i građani zbog toga ne treba da budu zabrinuti, izjavio je ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić.

“Odbacujem tvrdnje da se u zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj koristi neadekvatan kiseonik”, rekao je Šeranić.

On je podsjetio na sjednicu Vlade održanu jutros na kojoj su dobili zadatak da u roku od 48 časova potvrde kvalitet kiseonika i da se javnosti pokaže kakve su njegove karakteristike, jer građani zaslužuju informaciju budući da je poljuljano povjerenje u to šta građani primaju.

“Sutra očekujemo kompaniju koja će uzeti uzorke u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske i izvršiti kontrolu kvaliteta kiseonika. Nemamo razloga za brigu. Kiseonik je apsolutno medicinski indikovan”, rekao je Šeranić za ATV.

Nikakav kiseonik, kao što se navodilo u pojedinim izjavama, poput onih da se koristi isti kao u auto-limarskim radnjama, istakao je Šeranić, ne koristi se niti smije da se koristi u zdravstvenim ustanovama, što će potvrditi provjera kvaliteta kiseonika.

Šeranić je ponovio da je kiseonik isti onaj kojim su se liječili pacijenti prije 20 godina, a koriste ga i bebe, porodice, drugi pacijenti kojima je potreban, ali ga koriste i u bocama za ronioce, vatrogasci.

“Građani ne treba da budu zabrinuti zbog toga”, rekao je ministar i dodao da je ova priča o neadekvatnom kiseoniku uznemirila pacijente, njihove porodice, cjelokupnu javnost, da su ljekari došli u situaciju da pacijenti koji koriste kiseonik to sada odbijaju.

Ministar Šeranić je rekao da nemaju vremena da se bave krivičnim prijavama već kako građanima omogućiti adekvatnu zdravstvenu zaštite, ali je ukazao na to da te prijave nemaju uporište, da se iznose veoma teške tvrdnje poput zločina protiv čovječnosti.

“Odgovorno stojimo pred građanima što se tiče zdravstvene zaštite”, istakao je Šeranić i ukazao na to kako umjesto struke o kvalitetu kiseoniku priča gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, student ekonomije.

Prema njegovim riječima, zdravlje pacijenata nije predmet političke borbe, pogotovo u krizi poput ove uzrokovane virusom korona.

“Sačekaće se nalazi nezavisne kontrole kvaliteta kiseonika, taj kiseonik je najvišeg kvaliteta i zadovoljava sve potrebne parametre”, zaključio je Šeranić

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: