Milioni za lov na kradljivce struje

Preduzeće “Elektrokrajina” Banjaluka je za šest mjeseci ove godine otkrilo 133 slučaja “neovlašćene potrošnje električne energije” u vrijednosti od 253.433 KM, potvrđeno je u ovom preduzeću.

Portparol “Elektrokrajine” Predrag Klincov rekao je da se u ovim slučajevima traži asistencija policije, koja podnosi izvještaj o “krivičnom djelu krađe električne energije”, koje se može kazniti čak i zatvorom, mada nadležni ne otkrivaju da li je iko završio na robiji zbog “intervencija” na eletričnom brojilu.

– Prema našim saznanjima, u toku 2017. godine podnesena je 81 krivična prijava protiv nesavjesnih potrošača – kaže Klincov.

Ističe da ovo preduzeće preduzima “sve zakonske mjere na suzbijanju neovlašćene potrošnje električne energije”, a rezultati su vidljivi kroz višegodišnji trend smanjenja distributivnih gubitaka.

– Ti gubici su na kraju prošle godine svedeni na rekordno niski poslijeratni nivo od 12,7 odsto – naveo je Klincov.

On naglašava da najefikasniji način za sprečavanje krađe struje predstavljaju investicije u rekonstrukciju distributivne mreže i postavljanje brojila sa daljinskim očitavanjem potrošnje.

“Elektrokrajina” je do sada ugradila 32.000 digitalnih brojila, a u naredne tri godine planira udvostručiti taj broj, prije svega realizacijom projekta rekonstrukcije mreže, koji je vrijedan skoro 30 miliona maraka.

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: