Međunarodni jazz festival “Zelenkovac 2019”

Projekat jazz festival se održava tradicionalno, unazad 18.godina i ima sve veću popularnost , naročito kod mladih u BiH i inostranstvu. U dosadašnjim festivalima su učestvovali izvrsni domaći i inostrani jazz muzičari.

Ovdje su nasupali Mihael Blam (Tel Aviv – Beograd), Hannes Beckman (Minhen), Imre Kesegi (Mađarska), Edgar Wilson (Mozambik), Monty Waters (Svirao sa Miles Davisom-New York)… Učesnici bi bili smješteni u bungalovima na Zelenkovcu gdje bi im obezbjedili i hranu. Za posjetioce bi organizovali prodaju ulaznica, hrane, pića i suvenira. Posjetioci bi bili smješteni u slobodnim bungalovmima, kampu, seoskom smještaju i drugim smještajnim objektima u okolini. U toku festivala bi organizovali tematski volonterski kamp gdje bi volonteri iz BiH i inostranstva pomagali pri oranizaciji. Festival bi pratila medijska promocija a kompletan festival bi bio sniman audio i video. Za potrebe što bolje najave festivala ove godine planiramo postaviti 4 bilborda i štampati veći broj postera i reklamnog materijala.

Ove godine svoje gostovanje su nam do sad potvrdili bendovi iz Slovenije, Hrvatske, Estonije, Brazila, Francuske, Srbije I domaći bendove iz Bosne i Hercegovine. Sam nastanak jazz muzike ima dublju simboliku spajanja različitosti kroz historiju između afroamerikanaca i evropljana, te pravi simbiozu različiti vrsta umjetnosti kao što su muzika i slikarstvo. Jedan od ciljeva koje želimo postići ovim projektom je umanjiti predrasude među osobama nastale u proteklom ratu u BiH.

Festival je dobra prilika za mlade da se aktivno uključe u samu organizaciju festivala i kroz angažman zarade novac potreban za egzistenciju, te neki od njih predstave svoj bend pred svjetski poznatim muzičarima, festivalom također na ovaj način šaljemo pozitivnu sliku Bosne i Hercegovine svijetu. Ove godine smo takođe odlučili posebu podršku pružiti ženama. Festival će otvoriti i prvi dan predstaviti se pretežno ženski bendovi.

Opis i raspored projektnih aktivnosti
Promocija projekta

Planiramo nekoliko vrsta promocije projekta:
Društvene mreže Facebook, Instagram, idr
Web informativni portali
Printani materiali: 2 billboarda, posteri, letci, t-shirts
Mass Media: Lokalni radio; TV kućes: NES, RTVRS, FTV, N1, BHT
Turističke agencije
Jazz music workshop (radionica Jazz muzike)

Za ovu radionicu dovest ćemo učitelja jazza iz SAD. Kroz ovu radionicu će mladi muzičari učiti o istoriji američkog jazza. Polaznici radionice će boto obučeni da izvedu jednu američku jazz instrumentalnu kompoziciju. Kompoziciju će se izvesti na našem jazz festivalu, s drugim slavnim jazz muzičarima.

Festivalske aktivnosti:
Na ovom festivalu učestvovaće:
Music band: Trio Livada iz Hrvatske
Music band: Trio Jasne Jovičević iz Srbije
Music band: Mangalam & Badu Paul iz Brazila
Music band: Rok Zalokar iz Sloveniaje
Music band: Dragon’s fuel iz Srbije
Music band: Oridano Gypsy Jazz band iz Hrvatske
Music band: Star Time Playboys iz Slovenije
Music band: Phlox Mkdk iz Estonije
Music band: JazzyBIT iz Rumunije
Music band: We Free iz Francuske
Otvaranje: Četvrtak 25. Jula 2019. »Women in jazz« (Žene u jazzu)
Za ovaj 19. festival uvodimo novu aktivnost – žene jazz muzičarke. 3 ženska jazz music banda će svirati njihove kompozicije.

Petak 26. Jula 2019. i subota 27. Jula 2019.

Jazz nastupi od podneva do večeri.

Nedjelja 28. Jula 2019.

Festival će se zatvoriti u nedjelju 28. Jula 2019. u popodnevnim satima.

Međunarodni jazz festival ,,Zelenkovac 2019,, ima ogroman značaj za organizaciju Ekološki Pokret Zelenkovac, kao i značaj u promociji prirodnih i društvenih vrijednosti regiona, promociju i podsticaj u razvoju turizmna, kulturnog stvaralaštva, demokratizaicje društva i očuvanju životne sredine.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: