Maturanti i prvačići dobiće rodne listove u školama

Grad Banja Luka će i ove godine izraditi rodne listove za sve učenike završnih razreda osnovnih i srednjih škola, koji su rođeni u Banjoj Luci.

Rodne listove dobiće i budući prvačići, tako da roditelji ne moraju dolaziti u Gradsku upravu radi pribavljanja ovog dokumenta.

Radi ujednačavanja tretmana za učenike koji se upisuju i završavaju škole i za prvačiće, u svrhu upisa u prvi razred banjalučkih osnovnih škola, Odjeljenje za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport, upoznalo je Aktive direktora osnovnih škola o nastojanju da se, za razliku od dosadašnje prakse, izvodi za prvačiće izdaju organizovano i, nakon izrade od strane Gradske uprave, dostave u škole (a ne na način da svaki roditelj pribavlja dokument za svoje dijete).

Za djecu za koju su podnesene prijave za upis u prvi razred osnovnih škola na teritoriji grada Banje Luke, u školi se sačinjavaju spiskovi čim se za to steknu uslovi i dostavljaju Odjeljenju za opštu upravu za izradu izvoda.

Ova aktivnost je već u toku, kako bi do kraja školske godine svi ovi učenici dobili svoj izvod iz Matične knjige rođenih, a koji su im potrebni radi upisa na viši stepen obrazovanja, a prvačići do rokova utvrđenih za upis u osnovne škole.

Ovu organizovanu aktivnost provode Odjeljenje za opštu upravu i Odjeljenje za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport u saradnji sa školama koje dostavljaju spiskove učenika na osnovu kojih se izdaju rodni listovi.

Uz povećanje efiksanosti u radu matičara i smanjenja gužvi u prostorijama Gradske uprave koje su se javljale u periodu pred upis u srednje škole i na fakultete, ova akcija je posebno značajna u ovoj epidemiološkoj situaciji jer roditelji neće morati dolaziti po rodni list nego će isti djeca dobiti u svojim školama.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI