Marko Vučić evropski vicešampion iz fizike

Marko Vučić (18), učenik III6 razreda Gimnazije, ostvario je zapažen rezultat i osvojio drugo mjesto na Evropskoj olimpijadi iz fizike te tako na najbolji način predstavio kako sebe, tako i svoju školu.

Na Olimpijadi, koja je održana u online formatu, takmičili su se učenici iz 46 država, a pravo nastupa su imale i države koje nisu iz Evrope.

“Ponosan sam na ovu nagradu, kada sam saznao da sam je osvojio bio sam presrećan. I prošle godine sam učestvovao na Evropskoj olimpijadi iz fizike i osvojio sam bronzanu medalju, a sada srebro. To je napredak i nadam se da bih iduće godine mogao ciljati na zlato”, priča za “Nezavisne” ovaj talentovani gimnazijalac.

Kako kaže, ovo takmičenje je trajalo dva dana i to su jedan dan bili teorijski zadaci, a drugi eksperimentalni.

“Ne mogu reći da sam se nešto posebno pripremao jer se kroz cijelo srednjoškolsko obrazovanje pripremam i učestvujem na takmičenjima. Osim fizike volim i matematiku, a i na takmičenjima iz matematike sam osvajao mnoge nagrade”, kaže Marko.

Prema njegovim riječima, na Evropskoj olimpijadi iz fizike su na teorijskom dijelu bila tri zadatka, a na eksperimentalnom dva, i svaki od njih je nosio 10 bodova.

“Na teorijskom sam uspio osvojiti oko 15 bodova, a na eksperimentalnom više od pet bodova. Zadovoljan sam kako sam uradio zadatke, ali uvijek može bolje”, priča Marko.

Ističe da je naredni plan učešće na Međunarodnoj olimpijadi iz fizike, koja će biti održana u julu, takođe u online formatu.

“Što se tiče fakulteta, još se dvoumim šta ću upisati. Trenutno me najviše privlače Elektrotehnički fakultet i Odsjek fizike. Najvjerovatnije ću studirati u Beogradu”, kazao je ovaj osamnaestogodišnjak.

Vita Malešević, direktorica Gimnazije, kaže da je ponosna na sve učenike koji predstavljaju ovu školu na takmičenjima jer je tako najbolje predstavljaju, kako u regionu, tako i u svijetu.

“Naš najveći ponos su naša djeca, koja nas iz dana u dan oduševljavaju svojim sjajnim postignućima. Ovaj rezultat je ponos za sve u Gimnaziji. Čestitam i Marku, ali i njegovoj drugarici iz razreda Jeleni Jeličić, koja nas je takođe predstavljala, kao i njihovoj profesorici Eugeniji Mihal koja ih je spremala za takmičenje”, istakla je Maleševićeva.

Potrebni bolji računari za talentovane učenike
Vita Malešević, direktorica Gimnazije, apelovala je da su za talentovane učenike iz ove školske ustanove potrebni bolji računari kako bi imali najbolje moguće uslove za rad.

“Većina takmičenja je online, a naši učenici svako malo predstavljaju Gimnaziju na najbolji mogući način i osvajaju takmičenja. Zato su nam potrebni bolji računari. Naša želja je da se oni nekako obezbijede. Potreban nam je i video-nadzor, odnosno kompletna oprema dva kabineta kako bi talentovani učenici imali sve uslove za nesmetan rad”, navela je Maleševićeva.

Izvor: Nezavisne

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI