Marija u Banjaluku donijela olimpijsku bronzu

Odlična učenica sedmog razreda OŠ „Desanka Maksimović“ iz Dragočaja kod Banjaluke Marija Ognjenović, osvojila je treće mjesto na Informatičkoj olimpijadi osnovaca, održanoj u Boru.

Ona je bila jedini predstavnik BiH, a za bronzu se izborila među 150 takmičara iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije i Slovenije, a onlajn zadatke riješila je za nevjerovatnih 16 minuta.

– U finalu smo imali test sa 20 pitanja, na teme hardver i istorija računara. Imala sam ogromnu tremu, jer nas je bilo mnogo, bila sam umorna od dugog puta, ali na kraju se sve završilo kako treba. Presrećna sam, jer sam na najbolji mogući način predstavila svoju školu, grad i zemlju – priča simpatična Marija.

Informatiku je, kaže, zavoljela i prije nego što je ovaj predmet dobila u šestom razredu. Ipak, još ne zna da li će njeno buduće zanimanje biti usko vezano za računare, jer ima dvije godine da odluči koju će srednju školu da upiše.

Voli i biologiju, druženje sa drugarima, vožnju biciklom i odbojku.

Ponosni otac Svetozar nije krio oduševljenje zbog rezultata svoje mezimice.

Kaže, veliki uspjeh je bio i odlazak  na takmičenje, a medalja koju je donijela u rodni Dragočaj još je jedan dokaz da se trudom i radom može mnogo postići.

– Supruga, starija kćerka i ja bili smo preponosni kad nam je javila da se kući vraća sa medaljom. Ona je zaista dobro, vrijedno i skromno dijete- priča Svetozar.

On i supruga su nezaposleni, bave se plasteničkom proizvodnjom, a kćerka im i u ovim poslovima redovno pomaže.

Marija je naš ambasador, kaže direkor škole, Srđan Bogdanović, koji ju je pripremao za takmičenje.

– Specifično je to što je ona sedmi razred, koji se u Srbiji vodi kao šesti razred, a među takmičarima, sa kojima je odmjeravala snage, bilo je i đaka iz osmog, pa je njen uspjeh tako još veći – kaže direktor Bogdanović.

Dodaje da je ovo takmičenje organizovano uz podršku Ministartsva trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije, a održano je u Regionalnom centru za mlade talente u Boru.

Podrška

Direktor škole, Srđan Bogdanović, ističe da je odlazak na takmičenje u Srbiju pomogao Pedagoški zavod RS, te jedan od mještana koji im je platio gorivo.

Izvor: Blic

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: