Mali “Sajam zdravlja” u parku Petar Kočić 25. maja

Komitet za međunarodnu razmjenu studenata medicine Republike Srpske – SaMSIC već četvrtu godinu zaredom organizovaće projekat Zdravosfera.
Ovaj mali “sajam zdravlja” će se, kako je najavljeno, održavati u parku Petar Kočić 25. maja, od deset do 14 časova.

Zdravosfera pod sloganom “Živi zdravo i uživaj pravo!” sastoji se iz četiri kućice: kućice prevencije, zdrave hrane, fizičke aktivnosti i mentalnog zdravlja.

Kućica ”Bolje sprečiti nego liječiti” će pružati besplatno mjerenje glukoze u krvi i krvnog pritiska, informisanje o pravilnoj higijeni usne duplje, o higijeni ruku, samopregledu dojke, samopregledu testisa, prevenciji melanoma, zabrani pušenja, prevenciji polno prenosivih bolesti, značaju imunizacije i podizanje svijesti o antimikrobnoj rezistenciji.

Kućica ”Neka hrana bude lijek” predstaviće važnost pravilne ishrane. U sklopu ove kućice građani će dobiti savjete o pripremi zdrave hrane od strane nutricioniste, a osim toga imaće i mogućnost degustacije zdravih i domaćih proizvoda.
Kućica ”Život je pokret” će prikazati raznovrsnu ponudu savjetovanja o značaju fizičke aktivnosti, besplatna mjerenja odnosa masti i mišića, demonstraciju vježbi na savremenim spravama, mjerenje deformiteta kičmenog stuba, trening na otvorenom kao i promociju sportskih klubova i udruženja.

Kućica o značaju mentalnog zdravlja pod sloganom “Srećna misao je srećan život” će predstaviti važnost mentalne snage i pozitivnog razmišljanja u životu. Psihološke radionice će biti pripremljene kako za starije, tako i za najmlađe sugrađane.

Osim mnogobrojnih i zanimljivih sadržaja u sklopu kućica, tokom realizacije projekta Zdravosfera će na centralnoj bini biti upriličen i kulturno-zabavni program.

Prethodne tri godine Zdravosfera je okupila preko 2.000 pojsetilaca i 80 partnera, a u realizaciji projekta učestvuje čak pedeset volontera. “Zdravosfera” je kreirana od strane članova SaMSICa i od ove godine će se realizovati u preko deset svjetskih zemalja.

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: