Mali poduzetnici u finansijskoj agoniji! Poslali Vladi RS Otvoreno pismo

Predstavnici malih obrtnih radnji, zanatlija, trgovaca i malih privrednika iz Republike Srpske,  okupljenih na Fejsbuk stranici “Korona virus i privreda” a koja broji 2180 članova, uputili su apel Vladi Republike Srpske u vidu Otvorenog pisma,  u kojem nude prijedloge kako da uz podršku institucija prebrode krizu.

Pismo prenosimo u cjelini:

Otvoreno pismo
Vladi Republike Srpske, svim nadležnim ministarstvima,
UPUTITI U HITNU PROCEDURU
Poštovani,
Zbog izuzetno teške situacije u kojoj se nalazimo kao društvo zbog pojave virusa „Covid 19“ i proglašene vanredne situacije, obraćamo vam se ovim pismom, sa zahtjevom, da u ovoj,izuzetno teškoj situaciji, nađete način i modalitete zaštite privrede u potpunosti.
Većina privatnih poslodavaca nije bila spremna na novonastalu situaciju. Zbog više sile, svima nam je ugroženo poslovanje, ali i sama egzistencija.
Najveći broj preduzeća i registrovanih privrednih subjekata u Republici Srpskoj su mikro preduzeća, koja imaju od jednog do pet zaposlenih radnika. Ta preduzeća (bez obzira da li je u pitanju s.p. ili d.o.o.) trenutno ne rade i ne ostvaruju nikakve prihode. Samim
tim, nemaju mogućnost ni da plate nastale troškove, a to nas neminovno vodi u mogućnost gašenja. Pošto nismo u zavidnoj situaciji, većina nas nema zalihe novca, većina nas posluje opterećena kreditima, kirijama, komunalnim i republičkim taksama.

Mnogi od nas su samozaposleni u ovim preduzećima, a imamo i radnike. Ukoliko dođe do gašenja, svi ostajemo bez prihoda.
Prije nastale situacije, izmirivali smo uredno naše dospjele obaveze, punili budžet Republike Srpske, isplaćivali plate našim zaposlenima. Sada, zbog novonastale situacije, nismo u mogućnosti da to radimo dalje. Sa željom da što bezbolnije prođemo kroz ovo, šaljemo vam listu prijedloga, kako možemo pomoći jedni drugima.

Prva i osnovna stvar koja nam je problem su porezi i doprinosi. Odgoda plaćanja do kraja krizne situacije nam neće pomoći, jer nismo u mogućnosti da za jedan mjesec zaradimo za dva mjeseca poreze i doprinose, a pogotovo za tri ili više, ako ovakva situacija potraje.
Ako nam se napravi samo prolongiranje obaveza, preduzetnici upadaju u situaciju da će nam veća opterećenja biti po isteku krizne situacije, nego sada.
Mala i srednja preduzeća su u još većem problemu, zbog većeg broja zaposlenih, kao i zbog većih obaveza.
Zato tražimo:

  • – Oslobađanje od plaćanja svih poreza i doprinosa dok traje vanredna situacija + 3 mjeseca nakon završetka krizne situacije,
  • – Oslobađanje plaćanja svih naknada (komunalne takse, republičke takse i ostalih dadžbina) u periodu trajanja krizne situacije,
  • – Oslobađanje plaćanja zakupa prostora i u privatnoj i u državnoj svojini u periodu trajanju krizne situacije
  • – Smanjenje cijene komunalnih naknada i troškova struje, telefona, interneta, grijanja, u periodu trajanja krizne situacije, te minimum tri mjeseca nakon završetka krizne situacije
  • – Omogućavanje plaćanja nastalih obaveza na minimum 12 mjeseci od dana završetka krizne situacije
  • – Moratorij na otplatu svih kredita i lizinga, bez naknada i kamata, u trajanju od najmanje 12 mjeseci
  • – Plaćanje PDV-a po naplati fakture
  • – Da država na sebe preuzme isplatu minimalne plate u periodu trajanja vanredne situacije

– S obzirom da ćemo u kriznom periodu potrošiti veći dio obrtnih sredstava za nepredviđene izdatke, a neki od nas će se i zadužiti, tražimo da nam se odmah po prestanku vanredne situacije odobre krediti za tekuće poslovanje, po jednostavnoj i hitnoj proceduri, bez obzira što su banke privatne, uslove poslovanja trebate im precizno definisati kao Država, kao što ste i nama firme zatvorili.

Ovo tražimo za sva preduzeća u Republici Srpskoj, jer ovo je jedini način da sačuvamo već postojeća radna mjesta, te da zajedničkim snagama radimo na oporavku privrede i čitave Republike Srpske nakon pošasti koja nas je zadesila.

Ukoliko se našim uslovima ne udovolji, bićemo prisiljeni na zatvaranje, čime ćemo i mi, naši zaposleni, ali i Republika Srpska dugoročno ostati bez prihoda.
Vaši, prije svega građani, Republike Srpske.

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: