“Mali noćni razgovori” o zbirci “Herbarij svete smrti” Mihaele Šumić za početak nove sezone “Imperativa”

Udruženje za promociju i popularizaciju književnosti “Imperativ” novu sezonu događaja otvorilo je u srijedu uveče u Vijećnici Banskog dvora programom “Mali noćni razgovori”, predstavljanjem zbirke priča “Herbarij svete smrti” banjalučke književnice Mihaele Šumić.
O zbirci koja govori o suštinskom fenomenu rađanja i smrti, stvaranja i uništavanja, traume, ljubavi ili mržnje – i na kraju, o mitovima i uvjerenjima kojima se objašnjavamo jedni drugima razgovarale su autorka i urednica Marija Pejić.
Podršku u promociji domaće književnosti dali su kvartet “Libertango” i prvakinja Narodnog pozorišta Republike Srpske Slađana Zrnić koja je čitala odlomke iz “Herbarija svete smrti”. Promocija je organizovana u saradnji sa Banskim dvorom – Kulturnim centrom.

-Kada je riječ o promociji moje knjige, iako će možda zvučati čudno, atmosfera koju je stvorio Libertango na trenutke me „teleportirala“ u jedan potpuno drugi svijet koji je najviše ličio na film „Ponoć u Parizu“ režisera Woodyja Allena. Čitanje Slađane Zrnić, prvakinje Narodnog pozorišta Republike Srpske, i meni je kao autorki pomoglo da ono što sam pisala vidim, saslušam i razumijem iz jedne do sada nepoznate točke gledišta. Marija Pejić, koja je bila moderatorica, ali i urednica knjige, uspjela je predstaviti književnu analizu na jedan potpuno prirodan i pristupačan način tako da je suština knjige savršeno opisana. A suština knjige, usprkos raznolikosti tema, je u „seciranju“ svakodnevice različitih epoha, u nasilju koje je skriveno u svakom od nas i prirodnoj želji da, u kojem god vremenu živimo, budemo slobodni, makar ta sloboda zahtijevala žrtvu – kazala je Mihaela nakon promocije.

Koncept „Malih noćnih razgovora“ je osmišljen tako da objedinjuje različite vrste umjetnosti i kroz njih predstavi književnost na jedan jedinstven način.

-Iako se u posljednjih nekoliko godina na našim prostorima književnost uistinu popela na višu ljestvicu vidljivosti, ovakav spoj različitih umjetnosti publici, ali i autorima, daje nešto drukčiji doživljaj onog napisanog time ostavljajući prostor da se književnost interpretira kroz jednu potpuno novu prizmu i na neki način oživi pred publikom. Ono što je organizacija Imperativa željela postići ovakvim spojem različitih umjetnosti, uspjela je odličnom koordinacijom i planom koji su jednu jedinstvenu ideju pretvorili u jedan isto tako jedinstven doživljaj književnosti – naglasila je Mihaela.

Urednica zbirke Marija Pejić kazala je da je promocija zbirke “Herbarij svete smrti” Mihaele Šumić tipičan primjer kako razmišljanje “izvan kutije”, koje spaja muziku, interpretativno čitanje i razgovor, može dovesti do sjajnih rezultata, gdje se slični senzibiliteti nadopunjuju i u startu razbijaju formalnost konvencionalnih promocija.
-Ako publika u prekidima razgovora između moderatora i pisca može na praktičnom primjeru čuti kako ta zbirka treba da zvuči, i ako se pri tome upusti u ritmove kompozicija koje diktiraju cijelu atmosferu, tek tad se može reći da su u potpunosti doživjeli i knjigu i pisca. A Mihaelina zbirka potvrđuje upravo to – potpuno prepuštanje i bijeg u jedan drugačiji svijet koji je svojstven samo njoj. Cijeli događaj je svakako opravdao kako kvalitet zbirke, tako i umijeće svih učesnika bez kojih maestralnog ambijenta ne bi ni bilo – smatra Marija.

MIHAELA ŠUMIĆ je rođena 1998. godine u Banjaluci. Završila je Opću gimnaziju Kataličkog školskog centra „Blaženi Ivan Merz“. Tokom 2012. godine pisala je poeziju i kolumne za meksički LUF magazin. Svoju poeziju, kao i prevode na engleskom, španskom, portugalskom i hrvatskom, do sada je objavljivala na nekoliko portala. Čitaocima se predstavila na festivalima književnosti „Imperativ“ u Banjaluci i „Rukopisi“ u Pančevu. Do sada je objavila zbirku pjesama „Nekoliko sitnih uboda“, za koju je dobila nagradu „Čučkova knjiga“, za najbolju prvu knjigu objavljenu u 2020. godini, te zbirku priča „Herbarij svete smrti“.

Udruženje za promociju i popularizaciju književnosti “Imperativ”

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: