Majstorska radionica za mlade violiniste “Radost sviranja”

U Vijećnici Banskog dvora 13. marta, (subota), 2021. godine biće održana Radionica za violiniste osnovnih i srednjih škola pod nazivom RADOST SVIRANjA!

Radionicu će voditi banjalučka violinistkinja, pedagog i kompozitor mr Natalija Todorović.

Cilj radionice je usavršavanje violiniske tehnike kod učenika kroz pravilno vjezbanjem i načine samousavršavanja.

Polaznici mogu da se prijave na mail: [email protected] od 17.februara do 10. marta, a privilegiju da učestvuju na ovoj besplatnom radionici imaće 15 najboljih kandidata.

Polaznici koji budu izabrani treba sa pripreme dvije kompozicije po slobodnom izboru.

Gosti radionice biće profesorica viole Mirjana Kremenović i profesorica violončela Vanja Trubajić.

O preciznim terminima i satnici polaznici će biti blagovremeno obavješteni.

Biografija:

Natalija Todorović, rođena je u Banjaluci 1985. godine gdje je završila osnovu i srednju Muzičku školu „Vlado Milošević“ u klasi prof. Dušana Šestića i Svetlane Šeršukove (Moskva). Diplomirala je 2007. godine sa najvišom ocjenom u klasi prof. Uroša Pešić (Srbija), a magistrirala 2011. godine u klasi prof. Maje Jokanović (Srbija) na Akademiji umjetnosti u Banjaluci takođe sa najvišom ocjenom.

Kao student, bila je stipendista fondacije za najbolje studente „Milan Jelić“ i stipendista Austrijske Barokne Akademije u Gmundenu.

Tokom svog dosadašnjeg školovanja učestvovala je na mnogobrojnim takmičenjima, festivalima i osvojila veliki broj nagrada, priznanja i povelja.

Natalija već 13 godina radi kao profesor violine u Muzičkoj školi „Vlado Milošević“, Banjaluka i ima veoma zapažene pedagoške rezultate, te veliki broj nagarada sa učenicima kako na Republičkim tako i Međunarodnim festivalima i takmičenjima.

Deset godina je svirala na violini istaknutog kompozitora i etnomuzikologa Vlade Miloševića iz Banjaluke, koju joj je Akademija umjetnoati Univerziteta u Banjaluci dala na korištenje kao talentovanom studentu. Natalija se bavi i komponovanjem djela za violinu i gudače. Za dane Bosansko-Hercegovačke kulture održanim u Francuskoj 2004. godine Natalija je komponovala djelo koje se danas zove „Sjećanje na Francusku“.

Njena zbirka kompozicija za gudače „Prosnevanje“ sastavni je dio njenog repertoara. Sve kompozicije su snimljenje za potrebe Banskog dvora – Kulturnog centra u cilju promocije klasične muzike kod nas. Kao solista nastupala je širom BiH: Sarajevo, Banjaluka, Tuzla ,Bihać, Zenica, Brčko, Prijedor, Srbija, Slovenija, Austrija, Crna Gora.Kao jedan od predstavnika gudačkog odsjeka Banjalučke akademije tri puta je učestvovala na Međunarodnom seminaru u Crnoj Gori – Montenegro music festival.

Snimala je dosta kompozicija za potrebe RTRS -a za emisije iz kulture. Član je udruženja Muzičkih umjetnika RS za čije potrebe je održala nekoliko solističkih koncerata: Banjaluka, Sarajevo, Brčko, Doboj… Usavršavala se na mnogobrojnim master klasovima: Le Fi Fi (Vietnam), Stefan Kamilarov (Austrija), F.Bjorn (Švedska), Uroč Pešić (Srbija),Ilja Korol (Moskva), Petar Separd (Engleska), Ruben Dubrovski (Argentina). Kao solista sarađivala je sa Gudačkim orkestrom Muzičke škole „Vlado Milošević“, Gudačkim orkestrom Akademije umjetnosti Banjaluka i kamernim orkestrom „Arion“, te sa Banjalučkom filharmonijom.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: