Majke djece do 6 godina mogu boraviti sa djecom u bolnici

Časopis za roditelje “Moje dijete” objavio je da majke djece do 6 godina mogu boraviti sa djecom na UKC-u RS.

“Usljed nešto stabilnije epidemiološke situacije u odnosu na prethodni period, trenutni stav rukovodstva Klinike za dječije bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske je da se svim majkama djece uzrasta do 6 godina omogući da budu smještene uz djecu na hospitalizaciji pod uslovom da je njihov antigenski test na novi korona virus negativan”, piše časopis Moje dijete.

Takođe, dodaju mora se uzeti u obzir popunjenost raspoloživih kapaciteta Klinike, što znači da se prioritet uvijek daje hospitalizaciji djeteta tj. pacijenta u odnosu na pratnju (roditelja).

“Epidemiološka situacija će se i dalje pratiti, te će se u skladu s tim iznalaziti adekvatna rješenja, a sve u cilju zaštite zdravlja djece koja se liječe u Klinici za dječije bolesti i opšteg interesa koji je uvijek ispred pojedinačnog”, saopšteno je iz Univerzitetsko – kliničkog centra RS.

Podjetimo da je zbog koronavirusa pratnja djeci koja su morala biti hospitalizovana bila onemogućena.

Ranije smo na portalu Buka pisali da stručnjaci smatraju da je odlazak djeteta u bolnicu bez prisustva roditelja veoma neprijatno iskustvo za dijete i posebno je problematično za djecu do 4-5 godine starosti.

Saša Risojević, direktor Udruženja “Nova generacija” i diplomirani psiholog i psihoterapeut u superviziji kaže nam da je odlazak djeteta u bolnicu bez prisustva roditelja veoma neprijatno iskustvo za dijete i posebno je problematično za djecu do 4-5 godine starosti.

“Ukoliko dijete nema kontakt sa roditeljem i ukoliko je otišlo nepripremljeno u bolnicu, dijete tada prolazi kroz faze suočavanja sa odvajanjem od roditelja, a to su tzv. faze POP-a (Protest – Očaj – Poricanje). U principu, dijete koje prođe kroz sve tri faze ima intenzivan doživljaj napuštenosti i manje vrijednosti. Djeca do 4 godine, zbog nerazvijenosti kognitivnih kapaciteta i nerazumijevanja uzroka i posljedice, mogu da zaključe da ih je roditelj ostavio i kaznio jer sa njima nešto nije bilo u redu”, rekao je Risojević za BUKU.

Jedna majka od djevojčice koja je imala dvije godine potvdila nam je da je bez problema mogla biti sa svojim djetetom tri dana tokom hospitalizacije.

On dodaje da ovakva iskustva imaju potencijal da se razviju u trauma, jer u velikoj mjeri mogu da poremete dječiji doživljaj sebe i povjerenja u druge ljude.

Administrativnu borbu da se majkama i starateljima pruži mogućnost da budu uz svoju djecu prilikom hospitalizacije mjesecima vodila je banjalučanka Nataša Stanković.

Roditelji ne odustaju, insistiraju da budu sa djecom u bolnici

Izvor: Buka

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: