“Ljeto na stepenicama biblioteke”, “Lutak”, autorke Radmile Karlaš

Ljubitelji pisane riječi imali su priliku da uživaju u promociji knjige “Lutak”, autorke Radmile Karlaš, koja je predstavljena u okviru programa “Ljeto na stepenicama biblioteke”.

Prijatna atmosfera je vladala ispred Narodne i univerzitetske biblioteke RS, a razgovor sa autorkom su vodili književnica Tanja Stupar Trifunović i izdavač Boris Maksimović iz Izdavačke kuće “Imprimatur”.

Književnica Tanja Stupar Trifunović, govoreći o knjizi “Lutak”, istakla je da priče Radmile Karlaš sadržane u ovoj zbirci izazivaju jednu vrstu jeze.

– Radnja u pričama teče uobičajenim životnim tokom i one zvuče realistično. Onda, odjednom nailazi obrat koji Radmila uvodi u priču. To je neka vrsta fantastike koja počiva na našoj stvarnosti. Ona kao da zatrese tlo priče i čitaoca ostavi u čudu. Ipak, to nije klasična fantastika, ona proizvodi užas stvarnosti – kazala je Stupar Trifunović.

Istakla je da u pričama Karlaševa stavlja akcenat na neku situaciju iz života koja nije očekivana.

– Naša nelagoda počiva upravo na tom trenutku da prepoznajemo da je život nekad strašan, nepredvidiv i možda čak i strašniji od nekog horora ili fantastike – objasnila je Stupar Trifunović.

Dodala je da smatra da to Radmilino fantastično ima veze sa našom stvarnošću, ali i sa stvarnošću naših predaka.

– Primjetno je da priče nisu strogo vremenski određene, ali ono što se ponavlja u životima naših predaka i kod nas je jedna vrsta nepredvidivosti života. Dakle, sve teče uobičajeno i onda se desi rat ili prirodna nepogoda koja unese neku vrstu nelagodnosti i potpuno razori te živote – navela je Stupar Trifunović.

Naglasila je da je to pozadinski kontekst priča, te da je to ono što Karlaševu izdvaja od ostalih autora i čini njenu knjigu zanimljivom.

Autorka knjige “Lutak” je obrazložila da to za nju nije fantastika.

– Mislim da smo mi vrh ledenog brijega i kad malo zagrebete ispod te površine, možete da pronađete razne arhetipove, subličnosti. Svi imamo ponešto od toga u sebi, kao neko zajedničko pamćenje. Imamo nekih momenata koje nismo osvijestili. Mi nismo jedna ličnost, u nama svima ima nekoliko njih, što jednostavno obuzima. To nije fantastika, ona je za mene stvarna – rekla je Karlaševa.

Ispričala je da želi da razgrne taj mrak ma kako te ličnosti bile strašne, da ih osvijetli i izbaci na površinu.

Tumačeći naslov zbirke Karlaševa je istakla da lutak svima nama postavlja pitanje da li smo mi ta osoba koja se vidi u ogledalu ili nismo.

– Možda ste sebe izgubili tokom spavanja ili tokom života. Taj Lutak je marioneta, on se pokreće na koncima, neko drugi ga pokreće. Stoga postavlja pitanje da li ste vi neko od tih koga drugi pokreću ili ste zaista autentični, bojite li se ogledala – objasnila je Karlaševa.

Istakla je da će svako ko bude čitao knjigu imati svoju percepciju priča, te da je stoga njen naziv “Lutak”.

Kroz razgovor je objasnila razliku između pisanja romana i priča.

– Kad pišem romane, u njih utonem sva i oni traže mnogo vremena i energije, dok se priča brže kreira. Nikad nisam imala unaprijed razrađene teme. Jednostavno, sjednem i pišem, a te teme onda mene savladaju, one se same stvaraju u dubini mog bića i isplivavaju na površinu, a moje je da ih bilježim – zaključila je Karlaševa.

Izdavač

Izdavač Boris Maksimović je istakao da je stil Radmile Karlaš samosvjestan, jasan, da je svaka riječ na mjestu.

– Mnogo sam srećan što je naša izdavačka kuća objavila ovu knjigu. Međutim, zbog okolnosti oko nas knjiga nije izašla u dobro vrijeme. Činjenica je da je ovo vanserijski dobra zbirka priča. Mnogo čitam i svakodnevno nam pisci šalju djela, ali ne stižu nam svaki dan ovako stilski i tematski dobre i izbrušene knjige – rekao je Maksimović.

Izvor: Glassrpske

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: