Lista namirnica na koje je marža nula odsto obuhvata 45 proizvoda od 19 proizvođača

 

Na police marketa koji su u uključeni u kampanju “Društveno odgovorno” plasirana je većina artikala sa liste proizvoda bez marže, a prve reakcije građana, tvrde predstavnici potrošača, veoma su pozitivne s tim da kupci priželjkuju proširenje spiska na kojem bi se našli i svježe meso, šećer, brašno i ulje.
Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske početkom mjeseca objavilo je liste privrednika i proizvoda obuhvaćenih kampanjom “Društveno odgovorni”, te najavilo distribuciju artikala širom Srpske.

U resornom ministarstvu kažu da su do sada svi marketi koji su dio kampanje plasirali više stotina proizvoda sa sniženom maržom, a kada su u pitanju namirnice sa liste onih za koje su se proizvođači odrekli zarade, većina se nalazi na rafama.

– Uzimajući u obzir prethodne zalihe, te procedure zamjene istih i poštovanje zakonskih procedura, proces plasmana proizvoda sa nula odsto marže zahtijeva malo duži vremenski period, te je trenutno u marketima koji su dio kampanje oko 90 odsto proizvoda sa te liste. Očekujemo da do kraja sedmice svi proizvodi iz ovog obuhvata budu dostupni u svim marketima – rekli su u Ministarstvu trgovine.

Trenutno lista namirnica na koje je marža nula odsto obuhvata 45 proizvoda od 19 proizvođača.
Zaprimili smo nove prijave privrednih subjekata koji žele da se uključe u kampanju, te očekujemo da do kraja sedmice, a po okončanju svih potrebnih procedura, lista privrednih subjekata i proizvoda obuhvaćenih kampanjom bude dodatno proširena – naglasili su u ministarstvu i dodali da je iznos pojeftinjenja proizvoda različit, te da se kreće od deset do 50 odsto.

Izvršna direktorka prijedorskog udruženja građana “Don” Murisa Marić kaže da su potrošači i te kako podržali akciju i da se do sada niko nije žalio na eventualne nepravilnosti.

– Da li trgovci, potrošači i distributeri zaista primjenjuju nultu maržu to ne možemo znati ni utvrđivati. Možda smo za neke proizvode očekivali drastičnije pojeftinjenje, ali svaki vid sniženja određenoj grupi građana dobro dođe. Tokom kreiranja akcije vodilo se računa da bude dostupna svima i da pomogne najugroženijima, kojima je i namijenjena – rekla je Marićeva i dodala da bi potrošači trebalo više pažnje da poklanjaju domaćim preduzećima jer su sniženi artikli upravo iz njihovih pogona.

Predsjednik Udruženja za zaštitu potrošača “Zvono” iz Bijeljine Jovan Vasilić kaže da su tržni centri na području Semberije niže cijene i voblere istakli tek početkom ove sedmice, te da mnogo građana i ne zna za kampanju, kao ni koji su proizvodi pojeftinili.
Kupci se tek raspituju i planiraju ciljane nabavke. Prve reakcije su vrlo pozitivne, prije svega jer je ekonomska situacija teška pa građanima svako pojeftinjenje dobro dođe. I pet, deset feninga manje na veću količinu za nekoga predstavlja uštedu. Ima potrošača koji se već raspituju da li će biti još proizvoda po nižim cijenama. Oni i te­ kako priželjkuju i jeftinije svježe meso – rekao je Vasilić.

I kupci u Hercegovini se nadaju da će lista proizvoda sa nula marže biti uskoro proširena, piše Glas Srpske.

– Marketi u Trebinju cjenovnike su korigovali prije nekoliko dana. Dio potrošača pozdravlja spisak, a ima i onih koji priželjkuju da asortiman sa nižim cijenama bude obogaćen i artiklima osnovnih životnih namirnica kao što su šećer, ulje, brašno i hljeb – rekla je izvršna direktorkaa Udruženja građana “Oaza” iz Trebinja Nedeljka Ilić.

Inspekcija
U Inspektoratu RS kažu da su za osam mjeseci ove godine zbog nepridržavanja propisima definisane marže, trgovcima izrečene kazne teške 345.000 KM.
Kampanja “Društveno odgovorno” rezultat je odgovorne politike resornog ministarstva i Vlade Srpske prema potrošačima. Pratićemo aktivnosti koje se realizuju u okviru kampanje i u dijelu svojih nadležnosti pružiti podršku naporima nadležnih institucija za ublažavanje negativnog uticaja inflacije – naveli su iz Inspektorata.

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI