Lista najtraženijih zanimanja u Njemačkoj

Silhouettes of People Holding the Flag of Germany

Inženjeri, informatičari, ljekari, biolozi, hemičari, ali i tehničari, električari, vodoinstalateri, medicinsko osoblje, samo su neka od najtraženijih zanimanja u Njemačkoj koje je polovinom 2018. objavila njihova Federalna agencija za zapošljavanje.

Prema navodima ove agencije, na najnovijoj, tzv. pozitivnoj listi je pregled zanimanja koje kvalifikovani radnici bez njemačkog državljanstva mogu da obavljaju pod određenim uslovima u Njemačkoj. Kako se navodi, za izbor zanimanja u pozitivnoj listi Federalna agencija za zapošljavanje analizira zanimanja u kojima postoji nedostatak kvalifikovanih radnika, a jedna od mjera za eliminisanje nedostatka radne snage je promovisanje ciljane imigracije kvalifikovanih radnika iz inostranstva.

Provjera obrazovanja
Iako je pronalaženje posla za strane državljane u Njemačkoj znatno olakšano, a tek će biti sa primjenom novih zakonskih pravila od januara 2020. godine, prvo je neophodna provjera obrazovanja, odnosno to da li njegovo obrazovanje odgovara kvalifikovanom obrazovanju koje se traži u Njemačkoj.

Lista najdeficitarnijih zanimanja u Njemačkoj:
inženjeri svih vrsta
informatičari
ljekari
biolozi
hemičari
matematičari
tehničari
električari
vodoinstalateri
lakirer
keramičar
kuvar/pekar
stolar
zanatlije svih profila
medicinsko osoblje
njegovatelj
Inače, savezna vlada Njemačke usvojila je predlog zakona koji će, kada ga izglasa parlament, početi da važi početkom 2020. godine, a koji se odnosi na novine za sve strane državljane koji žele da rade u Njemačkoj. Ovo su najznačajnije izmjene novih propisa:

Svi su jednaki na tržištu rada
Svi strani državljani postaju ravnopravni sa građanima Njemačke i državljanima drugih zemalja EU na tržištu rada u Njemačkoj. Poslodavac neće više morati da dokazuje da na domaćem tržištu rada nema odgovarajućih stručnih kadrova, već može slobodno i ravnopravno da potpiše ugovor o radu i sa državljaninom neke druge zemlje koji do tada nije imao nikakve veze sa Njemačkom.

Stručnost u deficitarnim zanimanjima nije neophodna
Takođe, nije neophodno da potencijalni radnici budu stručni u deficitarnim zanimanjima jer se tržište rada otvara za sve obrazovne profile. Jedino je neophodno da potencijalni došljaci u Njemačku budu kvalifikovani za neki posao, a stručnost se dokazuje diplomom stručne ili visoke škole. To se neće primjenjivati za IT stručnjake koji ne moraju imati formalno obrazovanje već pet godina radnog iskustva.

Za traženje posla potrebna viza
Novi zakon omogućiće dobijanje šestomjesečne vize za dolazak u Njemačku kako bi se uopšte tražio posao. To znači da je zabranjeno tražiti posao ukoliko se dođe bezvizno, odnosno turistički. Posebno je istaknuto da svi strani državljani tokom tog šestomjesečnog boravka u Njemačkoj moraju da se staraju sami o sebi, kao i da dokažu da imaju dovoljno novca za život u Njemačkoj i da neće računati ni na kakvu socijalnu pomoć.

Izvor: Bankar.me

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: