Lipicaneri bi se mogli naći pod zaštitom UNESCO-a

Lipicaneri, svjetski poznata pasmina konja, mogli bi se naći pod zaštitom UNESCO-a, saznaju .

Međunarodnu nominaciju lipicanera na reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine pokrenula je Slovenija, a u tom projektu učestvuje i RS ispred BiH, zajedno sa Slovačkom, Mađarskom, Hrvatskom i Italijom.

Miljan Erbez, viši stručni saradnik za EU integracije u oblasti stočarske proizvodnje u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i poljoprivrede RS, kazao je da će se upisom tradicije uzgoja konja na UNESCO listu doprinijeti održivosti te privredne grane.

“Time bi se promovisala RS na pravi način te dodatno podržalo generisanje prihoda u ovoj oblasti”, istakao je Erbez.

Prema njegovim riječima, broj lipicanera raste, ali i broj uzgajivača i konjičkih klubova.

“Imamo sve više škola jahanja, a upravo je lipicaner jedna od najboljih svjetskih pasmina za ove namjene. Imamo i zahtjev za registraciju prve privatne ergele lipicanera i nadamo se da će i to skoro biti riješeno”, rekao je Erbez.

Lokalni partneri u ovom projektu, kad je u pitanju priprema tehničkih aktivnosti, su Muzej RS, Ministarstvo prosvjete i kulture RS i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Vladimir Đukanović, kustos u Muzeju RS i etnolog, kazao je da je snimanje promotivnog filma samo jedan od segmenata ukupne aktivnosti neophodne da bi se izvršila nominacija tradicije uzgoja konja pasmine lipicaner na UNESCO listu nematerijalne kulturne baštine.

“Potrebno je pripremiti nominacioni dokument, izložbu i druge aktivnosti kojima će biti prikazan značaj ovog procesa”, pojasnio je Đukanović.

Ovu inicijativu podržalo je 11 konjičkih klubova u RS i ergela “Vučijak”.

“To je naša prva međunarodna aplikacija. Dosad smo uspješno upisali zmijanjski vez na listu nematerijalnog kulturnog nasljeđa”, dodao je Đukanović.

Što se tiče nominacije na listu nematerijalne kulturne baštine, UNESCO je propisao da svaka država jednom godišnje može da podnese po jednu nominaciju.

S obzirom na to da je BiH sačinjena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda te da je prema Dejtonskom sporazumu i Ustavu BiH kultura na nivou entiteta, pojašnjava Đukanović, postoje dvije liste nematerijalnog kulturnog nasljeđa – lista RS i lista Federacije BiH.

“Lipicanere mogu nominovati samo one države koje imaju lipicanere, a mi smo u ovom procesu s obzirom na to da u RS imamo ergelu ‘Vučijak’ i 11 konjičkih klubova koji imaju lipicanere. Za ovu međunarodnu nominaciju je pozvana RS jer ima lipicanere na svojoj teritoriji”, kazao je Đukanović.

Nominacije za ovo prestižno priznanje šalju se do 31. marta 2019, a proces pregledanja fajlova od strane UNESCO-a traje 18 mjeseci.

Konačni rezultat se očekuje tek za dvije godine.

Lista kulturnog nematerijalnog nasljeđa RS trenutno broji 14 elemm

enata i u procesu je upis još dva elementa.

Izvor: Nezavisne

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: