Lazar Karalić ragbi igrač iz Banjaluke

Predstavljamo Lazara Karalića, devetnaestogodišnjeg ragbistu, studenta Fakulteta političkih nauka u Banjoj Luci.

Kada si počeo trenirati ragbi i kako je tekla tvoja kartijera?
Ragbi sam počeo trenirati sa 13 godina (2013.godine), u Banjaluci, u ragbi klubu “Bijeli Zečevi” , gdje sam sa 14 godina debitovao za seniorski tim u ligi RS.
Sa 15 godina već sam se ustalio u seniorski tim, i bio jedan od vodećih igrača junoirskog tima U18.


Tokom igranja u “Zečevima, u domaćoj ligi sam dosta dobro igrao, čak je ostalo upamćeno sa utakmice polufinala lige, moje pretvaranje (eng. conversion, šut koji se šuta, nakon davanja eseja, da se poveća prednost) koje sam pogodio sa oko otprilike 30tak metara.
U finalu lige RS 2014., prvi tim, sa 15 godina, dao sam 3 eseja (het trik), gdje sam već sebi polako krčio put ka boljoj karijeri.

Da li si pokušao igrati u inostranstvu i čime se ponosiš?

U julu i avgustu 2017. godine, sam boravio u Londonu, Engleska, gdje sam trenirao sa engleskim klubom “Haringey Rhinos”. Čelnici kluba i trener su bili zadovoljni. Međutim zbog nastavka škole (u tom trenutku 4. razred srednje škole), morao sam se vratiti u Banjaluku da završim srednju.


U januaru 2018. godine dobio sam poziv ragbi 13 reprezentacije Srbije do 19 godina, da se pridružim pripremama reprezentacije za Evropsko Prvenstvo U19 2018. Bio sam jedini iz Republike Srpske.
Nastupao sam za Ragbi klub “Warriors” u sezoni 2018. gdje smo igrali, po prvi put, regionalnu (Balkansku) ligu u ragbiju 13.
U Banjaluci smo u poslednjem kolu igrali protiv šampiona Turske, Kadikoy Bulls-a iz Istanbula.U Avgustu 2018. godine sam nastupio za reprezentaciju Bosne i Hercegovine, na Balkanskom kupu u ragbiju, gdje sam pružio dobre partije, pogotovo protiv Turske. A inače sam standardni reprezentativac BiH.

U septembru 2018. godine postao sam ambasador Toronto Wolfpack-a u BiH. (Toronto Wolfpack je profesionalni ragbi 13 klub, koji igra u engleskoj ligi.

 

Koliko su mladi ljudi i djeca zainteresovani za taj sport u Banjaluci? 

Trenutno, promovišem sport u osnovnim školama u Banjaluci, promoter sam za to, te se nadamo da ćemo da animiramo dosta djece da se bavi ragbijem. R13F Srbije dosta pomaže razvoj sporta. Takođe imam mnogo dobre kontakte sa Ragbi 13 federacijom Srbije, Ragbi 13 federacijom Libana, Maroka, kao i “Mediterranean-Middle East” ragbi tima, koji je tim koji okuplja igrače koji su porijeklom iz država koje se ubrajaju u Mediteranske zemlje, kao i Bliski istok. Sjedište im je u Australiji. Nadamo se da ćemo imati podršku za projekat promocije sporta u osnovnim školama tj program “Play the ball” koji je započela Australijska ambasada u Beču i Ragbi 13 savez BiH

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI