Kulturno umjetnička društva još čekaju novac za rad!

ANIP „Veselin Masleša“ RKUD „Pelagić“
KUD „Čajavec“
KUD „Piskavica“
KUD „Sveti Sava“ ANIP „Mladost“

Poštovani,
U skladu sa višedecenijskom praksom redovnog sufinansiranja rada (trenutno) devet kulturno-umjetničkih društava i ansambala narodnih igara i pjesama, od strane Grada, planom budžeta za 2024. godinu određen je iznos za stavku kulturno-umjetničkog amaterizma kojoj pomenuti subjekti i pripadaju.
Ta stavka dio je budžeta za 2024. godinu koji je zvanično i usvojen, ali raspodjela sredstava još nije definisana iako smo ušli i u drugi kvartal godine.
Politička prepucavanja koja se dešavaju u našem Gradu su pogubna za rad i funkcionisanje mnogih subjekata i procesa, a samim tim i za rad i funkcionisanje (opstanak) KUD-ova i ansambala. Naše strpljenje je zaista ogromno, što se pokazalo nemali broj puta do sada, ali smo bili prinuđeni da se obratimo sa zahtjevom za HITNO rješavanje ove situacije i usvajanje raspodjele sredstava za kulturno-umjetnički amaterizam kao i za kalendare kulturnih i turističkih manifestacija, te je zajednički dopis poslan 3. aprila ka Gradonačelniku, predsjedniku Skupštine i odbornicima, na šta još nismo dobili nikakav odgovor.
U međuvremenu, usvojeni su kalendari kulturnih i turističkih manifestacija ali ne i ono važnije – raspodjela sredstava redovnog budžeta koji je svakako usvojen krajem 2023. godine!
Rad većeg dijela KUD-ova i ansambala koji su sufinansirani od strane Grada do sada je bio na izuzetno visokom nivou i kao takav je prepoznat u branši u regionu i šire.
Nažalost, neozbiljnim postupcima svih odgovornih strana u Gradskoj upravi, dovedeni smo u situaciju da na pragu udarnih obaveza, manifestacija i aktivnosti u ovoj sezoni, nemamo ni definisan program rada, a samim tim ni finansijske konstrukcije aktivnosti.
KUD-ovi i ansambli ovog Grada su jedni od cjenjenijih u regionu i Evropi i kao takvi imamo uspostavljenu saradnju sa ozbiljnim kulturnim subjektima i institucijama, međunarodnim grupama, sa kojima je još prošle godine usaglašen ra
spored i kalendar manifestacija i aktivnosti, ali nažalost, zbog ovog katastrofalnog stanja izazvanog političkim sukobima, dovedeni smo u gotovo bezizlaznu situaciju i poziciju da ispadnemo neozbiljni i neodgovorni partneri, uprkos ranijim uspjesima i realizovanim projektima, ne samo domaćim i regionalnim već i projektima EU, što govori o stepenu i ozbiljnosti našeg rada.
Mnogima od nas prijete i „penali“ u realizaciji, naročito projekata iz EU fondova, jer smo zašli u drugi kvartal godine, a aktivnosti čekaju i trpe.
Zbog svega navedenog, što predstavlja samo mali dio problema, obraćamo se medijima sa molbom da prisustvuju zakazanoj konferenciji, u subotu, 20. aprila u 14:00 časova, lokacija plato nekadašnjeg kina Kozara, gdje je u toku izgradnja simboličnog parka i amfiteatra.
Želimo da pomenemo da će najavljenoj konferenciji prisustvovati i veliki dio članova naših KUD-ova/Ansambala i uz vašu podršku skrenuti pažnju nadležnima na užasnu situaciju u koju su nas doveli svojim političkim (ne)djelovanje
m.


Unaprijed zahvalni KUD-ovi i Ansambli grada Banje Luke!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: