“Kulturica” za najmlađe

Osnovna ideja događaja je približiti djeci Banjaluke i okoline pozorišnu umjetnost, naviku i kulturu odlaska u pozorište i postavljanje temelja kulture kao sastavnog dijela odrastanja i obrazovanja, a sve to kroz igru, zabavu i interaktivno druženje.
Cilj projekta “Mjesec pozorišta za djecu – Kulturica 2019”, koji se održava i ove godine, jeste dolazak više od 500 predškolaca i osnovaca u kulturnu ustanovu, odnosno Gradsko pozorište “Jazavac”.

Biće odigrane dvije besplatne predstave; 17. septembra na repertoaru je “Vitez iz Vilsonove”, a 24. septembra mališani će moći pogledati “Put po svijetu na trotinetu”.

Djeca koja će pogledati predstavu su predškolskog i školskog uzrasta iz Banjaluke i okolnih prigradskih mjesnih zajednica: Dragočaja, Zalužana, Potkozarja, Kola i Drakulića, djeca sa poteškoćama u razvoju, djeca samohranih roditelja i mališani iz višečlanih porodica. Projekat je i ove godine prošao na konkursu Gradske uprave, a organizuje ga udruženje građana “Centar za mame”.

– Karte su uglavnom podijeljene školama u prigradskim naseljima i djeci iz osetljivih grupa, ali ako neko ima želju da prisustvuje predstavi može potražiti svoju kartu u Gradskom pozorištu “Jazavac”, gdje ćemo podijeliti i karte za dodatna mjesta ako bude zainteresovanih – poručuje Nikolina Srdić Aničić iz Centra za mame.

Foto: GP Jazavac/RAS Srbija

Preko 500 mališana dobiće priliku da posjeti ovu kulturnu ustanovu, neki od njih po prvi put, i uživaju u predstavi, druženju i poklonima.

Djeca i roditelji pozvani su da već od 17 sati prisustvuju revijalnom dijelu manifestacije, koji je osmišljen kao likovna kolonija koja ima za cilj razvoj dječijeg stvaralaštva, drugarstva i kreiranje umjetničkog dela – Kruga sreće.

– Ove godine su s nama partneri koji će revijalni program prije početka predstave učiniti nezaboravnim za svako dijete, a i manifestacija je projektom dobila dodatnu vrijednost. To je promocija likovnog stvaralaštva kroz izradu umjetničkog djela sa slikarom Renatom Rakićem. Djeca će prije svake predstave oslikati svojim ručicama dio kruga te će se poslije svih predstava formirati kompletan krug. Zatim se dječije umjetničko djelo prenosi u digitalni oblik, dodaju se kratki savjeti o ponašanju u kulturnim ustanovama i dobije se edukativna kampanja za bilborde, sitilajtove i društvene mreže. Ova kampanja će od svakog djeteta napraviti malog junaka i umjetnika. Takođe, probudiće osjećaj drugarstva, složnosti i empatije – zaključuje Srdić Aničićeva.

“Vratićemo pozorište djeci”
– Kod djece predškolskog i školskog uzrasta izražen je problem nedovoljne asocijacije; djeca se sve manje kreću, kulturni aspekt je zapostavljen, a djeca najviše vremena provode ispred ekrana i pametnih telefona. Psiholozi ukazuju na trend rasta autistične djece, povećan je broj nasilja u školama, roditelji nemaju vremena ni materijalnih sredstava da pruže djeci neki drug vid zabave i edukacije. Ovim projektom vratićemo pozorište djeci i djecu pozorištu. Na ovaj način roditelji bez opterećenja kućnog budžeta mogu dovesti djecu na kulturno-zabavnu manifestaciju – poručuju organizatori.

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: