Kuljani/Sami se zatrpavaju fekalijama pa onda protestuju

Ozidali su kuće vrijedne stotine hiljada maraka, ali nisu septičke jame, pa sada sami sebe zatrpavaju fekalijama!

Već nekoliko dana traju protesti mještana banjalučkog naselja Kuljani, zbog kako tvrde, izlijevanja fekalija po ulici. Za fekalije koje dolaze iz njihovih kuća, odnosno toaleta, okrivili su MUP RS i Grad Banjaluku. Kako mještani “zatrpani” svojim fekalijama tvrde ” MUP RS koji se nalazi u obližnjoj kasarni, iznenada je naredio da se pregrade rječice u naselju zbog čega je i nastala cijela ova katastrofa”.

Kako domaćinstva koja se nalaze u okruženju kasarne nemaju kanalizacionu mrežu, a kako su bili dužni po zakonu, a nisu izgradili septičke jame, svoje kanalizacione otvore su preusmjerili u potočić koji protiče naseljem. Svojim fekalijama od eventualne zaraze su ugrozili i svoju djecu, jer rječica u koju su sproveli cijevi prolazi pored školskog dvorišta.

Nadležne inspekcijeske službe Grada Banjaluka nisu radile svoj posao i dopustile su da nikne čitavo naselje bez riješenih osnovnih sanitarnih uslova.

Nadležni u Centru za obuku Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske rekli su da godinu dana upozoravaju nadležne gradske službe u Banjaluci i stanovnike u naselju Kuljani da naprave septičke jame u skladu sa zakonom i prestanu ispuštati fekalije pored osnovne škole i drugih objekata koji se nalaze u krugu kasarne jer će izazvati zarazu u ljetnjem periodu.

– Niko od njih se nije osvrtao na naša upozorenja i nastavili su da ispuštaju fekalije čime ugrožavaju djecu u školi i zaposlene u kasarni Zalužani – istakli su u ovom centru.

Problem mještana Kuljana nije izolovan slučaj u Banjaluci. Većina naselja koja je “nikla” nema kanalizacionu mrežu. Vlasnici kuća nisu izgradili septičke jame, a morali su po zakonu, jer službenici u gradu  Banjaluka nisu radili svoj posao. Zato sada imamo česte slučajeve da mještani protestuju zbog “sranja” kojeg su uz  (ne)djelovanje Uprave grada Banjaluika, sami sebi  napravili u dvorištu.

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI