KUD “Srpski vitezovi” oduševili posjetioce na manifestaciji u Temišvaru

Na „Danima đurđevka” u Temišvaru, manifestaciji koja više od 30 godina njeguje tradiciju i običaje, članovi Kulturno-umjetničkog društva „Srpski vitezovi” iz Banjaluke bili su mali ambasadori kulture Republike Srpske.

U Stančevu, živopisnom srpskom selu na domak Temišvara, u podnožju pravoslavne crkve, izvodeći Grmečke igre, Gluvo glamočko kolo i Obudovac, u koreografiji Vedrana Đukića, pokazali su da njeguju i čuvaju baštinu koju su naslijedili od predaka i ne dopuštaju vremenu da je baci u zaborav.

Mještani Stančeva priredili su gostima topao doček uz pogaču i domaće specijalitete, a njihov nastup nagradili dugotrajnim aplauzima.

Program je počeo defileom svih učesnika koji su od mještana izmamili mnogo pozitivnih emocija i divljenje.

Tradiconalne igre i pjesme predstavili su i Kulturno-umjetnička društva „Sveti Đorđe” iz Stančeva sa igrama iz okoline Pirota, KUD „Mačević” iz Mačevića sa srpskim igrama iz dunavske klisure, KUD Hora „Belinculuj” iz Belinca sa rumunskim igrama iz Banata, KUD ,, Sveti Nikola” iz Dinjaša sa igrama iz Banata, KUD ,,Kolo” iz Arada sa igrama iz Kumanova i KUD „Stara moldava” iz Stare Moldave sa igrama iz dunavske klisure.

– Ovakvi događaji na najbolji način jačaju nadu i vjeru svih zaljubljenika u srpski foklor i tradiciju. Ponosni smo na saradnju sa KUD „Sveti Đorđe”, sa kojim smo i bratimljeni, i sa Savezom Srba u Rumuniji. Posebna vrijednost naših susreta su prijateljstva koja traju već pet godina. Veseli nas kad vidimo koliko naši dolasci i nastupi pričinjavaju radosti srpskom narodu koji živi u rumunskom selu, rekao je Dragić Majstorović, direktor KUD „Srpski vitezovi”.

Umjetnički rukovodilac i koreograf Društva „Sveti Đorđe”, Dušan Miladinov Burdi, kaže da je srećan što je domaćin gostima iz Republike Srpske i inicijator manifestacije.

Mnogo smo bogatiji što se okupljamo svake godine u Stančevu i što njegujemo srpsku tradiciju iz svih naših krajeva. KUD „Sveti Đorđe” osnovano je 2004. i s ponosom predstavlja srpsku baštinu, kako u Rumuniji tako i u inostranstvu. Rado dočekujemo naše goste iz Republike Srpske, „Srpske vitezove”, kod kojih i mi nastupamo svake godine. Svoj doprinos našoj manifestaciji daju i članovi Humanitarne organizacije „Stara Raška” iz Beograda, sa kojima takođe dobro sarađujemo – istakao je Miladinov.

“Dani đurđevka” postaju jedinstven kulturni događaj u srpskom selu u Temišvaru.

– Ovo je najbolja veza Srba iz svih krajeva koji kao jedno biće promovišu svoje običaje i kulturu. Jako nam je važno da čuvamo srpski nacionalni identitet, svoj jezik i istoriju, i ulažemo velike napore da novim generacijama pokažemo šta je to što je najvrjednije što nam je ostalo od predaka – istakao je Ognjen Krstić, predsjednik Saveza Srba u Rumuniji.

Nakon nastupa kulturno-umjetničkih društava uslijedila je dodjela zahvalnica i razmjena darova, a uz čašicu razgovora, domaće specijalitete, igru i pjesmu druženje je potrajalo do kasnih večernjih časova.

izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: